• De vijf meter hoge boom stond deze zomer op de Waalkade.
• De vijf meter hoge boom stond deze zomer op de Waalkade. Foto: Joris Baudoin

Betonnen boom van Joris nu bij Avri

zaltbommel • De betonnen boom van Joris Baudoin is vrijdag verplaatst van zijn tijdelijke plek op de Waalkade in het centrum van Zaltbommel naar de bak 'schoon puin' van de milieustraat van de Avri.

Met deze actie wil de Heerewaardense kunstenaar een statement maken. "Er verdwijnt te veel kunst in het anonieme, ook goede kunst of zelfs topkunst", aldus Baudoin. "Dat komt door de door elkaar verblinde musea, toonaangevende galeries, verzamelaars, subsidieverstrekkers en media." Volgens de kunstenaar wordt er zoveel 'tevergeefse' kunst weggegooid, dat je je als praktiserend kunstenaar kunt afvragen of je je werk niet beter uit recyclebaar materiaal kan maken.

De betonnen boom 'Last tree standing' of 'Klimaatboom' stond afgelopen zomer op de Waalkade en maakte deel uit van het project Picturing Museums van Baudoin. Het kunstwerk, dat ruim 20.000 euro waard is, is vijf meter hoog. Erin hangen van bladgoud gemaakte koeienneuzen. Het kunstwerk moet weg, omdat de vergunning is verlopen.

Op social media noemen veel mensen het jammer dat het kunstwerk verdwijnt. "Echt jammer. Hij staat daar zo mooi op de Waalkade. En hij staat toch niemand in de weg", schrijft iemand. Anderen dragen suggesties aan voor een nieuwe locatie voor de boom, zoals bijvoorbeeld het Parkeiland in de Waluwe, de TorenTuin of bij de Kinderboerderij.