• Het afvalwater van kassen wordt straks gescheiden afgevoerd.
• Het afvalwater van kassen wordt straks gescheiden afgevoerd. Foto: Archieffoto: Janneke Boogaard

Tegenvallers bij planning tuinbouwriolering

zaltbommel • Er moet niets meer tegen zitten om de aparte riolering voor de glastuinbouw op tijd af te krijgen. Dat meldt wethouder Adrie Bragt aan de gemeenteraad.

De riolering waarmee het afvalwater van de kassen gescheiden wordt afgevoerd, moet wettelijk op 1 januari 2021 een feit zijn. Dat wordt krap, maar uitstel lijkt niet direct tot problemen te leiden, aldus Bragt.

Met name de aanleg van een voorzuiveringsintallatie om resten van bestrijdingsmiddelen uit het water te filteren valt tegen. Twee partijen willen de aanleg op zich nemen, maar zij vragen er allebei meer geld voor dan Waterschap Rivierenland had ingecalculeerd. Het waterschap is nu een alternatieve procedure begonnen, maar dat zorgt wel voor vertraging.

Mogelijk heeft het stikstofbeleid ook gevolgen voor de tuinbouwriolering. Hoewel er bij de aanleg nauwelijks extra stikstof vrijkomt en het riool niet in de buurt van een natuurgebied wordt aangelegd, moet er mogelijk toch een natuurbeschermingsvergunning worden aangevraagd. Dat kan leiden tot vertraging en extra kosten.

Ook het combineren van werkzaamheden loopt niet zo soepel. Er zijn ook plannen om leidingen aan te leggen om CO2 aan te voeren naar de kassen, maar die worden grotendeels geboord, als het plan tenminste doorgaat. De kabels voor glasvezel worden wel ingegraven en volgen hetzelfde tracé als de tuinbouwriolering, maar de planning is nog onzeker. De hoogspanningskabel die als extra lus dient naast de kabels over de Waal bij Hurwenen, komt op een andere plek. Alleen de aansluiting die gemaakt wordt van Deil naar Zaltbommel vanwege de windmolens bij de A15 heeft een beperkte overlap, maar Liander loopt iets voor op het tuinbouwproject en kan niet wachten. Het komt er dan ook op neer dat er vooral gekeken wordt naar manieren om de overlast voor inwoners te beperken met zoveel graafwerk in korte tijd.

De aanleg kost in totaal vier miljoen euro. Er is voor 1,7 miljoen euro aan Europese subsidie binnengehaald, de rest betalen de tuinders.


Janneke Boogaard