• Het nieuwe sorteercentrum van DHL kan tot een half miljoen pakketten per dag verwerken.
• Het nieuwe sorteercentrum van DHL kan tot een half miljoen pakketten per dag verwerken. Foto: Erik Jansen

DHL creëert 350 arbeidsplaatsen

DHL opent nieuw sorteercentrum

zaltbommel • Na maanden van testen is donderdag het nieuwe sorteercentrum van DHL in Zaltbommel officieel in bedrijf genomen.

DHL Parcel Hub Zaltbommel is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend. Het terrein beslaat vijftien voetbalvelden, het centrum zelf is 28.000 m2 groot en uitgerust met 178 docks waar zestig vrachtwagens per uur kunnen laden en lossen. De operators zorgen ervoor dat de pakketten via de lopende band de hypermoderne sorteerinstallatie van Vanderlande Industries in gaan. Deze installatie van maar liefst 415 meter lang met in totaal twee kilometer sorteerband brengt pakketten via een automatische scanner in slechts enkele minuten naar de andere zijde van het pand, waar ze geladen worden voor transport naar binnen- en buitenland.

DHL Parcel Hub Zaltbommel is de nieuwe schakel in het netwerk van sorteercentra en depots in de Benelux. Dagelijks kunnen er tot 500.000 pakketten worden gesorteerd voor verzending naar 240 bestemmingen. Hieronder vallen de 21 sorteercentra en 140 depots van DHL in de Benelux, en alle Europese landen. De zendingen van grote klanten als Wehkamp, Nespresso, Lidl, Bol.com, H&M, Hema en vele anderen worden direct in Zaltbommel of bij de hub in Utrecht aangeleverd. De sorteerinstallatie draait voor de eerste pakketgolf tot 2:00 uur 's nachts, waarna de lijndiensten naar de depots vertrekken. Vervolgens is er een tweede golf in de ochtend. Hierdoor kan DHL pakketten die voor 10:00 uur 's ochtends worden aangeleverd nog diezelfde avond bij de ontvanger bezorgen.

File

De nieuwe locatie kostte 84 miljoen en is in anderhalf jaar tijd gebouwd. DHL koos voor Zaltbommel vanwege de centrale ligging in Nederland en omdat De Wildeman als één van de weinige terreinen in Nederland nog een kavel van 90.000 m2 had. Er zullen dagelijks maximaal 700 vrachtwagens en bestelbussen laden en lossen. Zij kunnen het terrein met vijf tegelijk betreden.

DHL verwacht geen problemen met filevorming op de ontsluitingswegen van De Wildeman en de A2. "Onze processen zijn op de momenten dat het op de weg rustig is. Wij rijden vooral in de avond en in de nacht. De lijndienst gaat bijvoorbeeld om 3:00 uur 's nachts rijden", zegt Wouter van Benten, CEO van DHL Parcel Benelux.

Deze zomer begon DHL met het testen van de sorteermachine en begin september rolden de eerste echte pakketten over de band. Sindsdien wordt er wekelijks opgeschaald met 10.000 pakketten extra en twintig nieuwe operators. "We hebben alles zo ingericht dat we drie weken voor Black Friday, Cyber Monday en Sinterklaas (29 november, red.) op volle kracht kunnen werken. Dan behandelen we 200.000 pakketjes per etmaal. De opschaling doen we samen met de medewerkers, zodat zij met ons meegroeien", vertelt Huib Kers, hub-manager van DHL Zaltbommel.

Duurzaam

Hij is trots op het duurzame karakter van de locatie. DHL wil in 2050 emissievrij werken. Daarom is er in Zaltbommel geen gasaansluiting en draait de locatie volledig op groene energie. De 11.000 zonnepanelen op het dak voeden alle installaties en de laadpunten voor elektrische (bestel)auto's. De panelen leveren 2,5 mln kwh per jaar, dat is gelijk aan het verbruik van 866 huishoudens. Daarnaast wordt het regenwater opgevangen voor hergebruik en zal DHL op termijn aansluiten op de warmwateropslag van buurman Hitachi. Bij de bouw zijn duurzame materialen zoals FSC-hout gebruikt en is veel aandacht besteed aan isolatie. Er is gezocht naar optimaal gebruik van daglicht, daarnaast is het pand voorzien van LED-verlichting met bewegingssensoren. DHL heeft op de parkeerplaats faciliteiten voor carpoolen en het opladen van elektrische auto's en fietsen en heeft gezorgd voor natuurcompensatie. Onder andere in de vorm van een insectenhotel, een ecologische tuin van 4.000 m2 en de aankoop van nieuwe natuur. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het pand voldoet aan de BREEAM Excellent-norm.

Groei

Locatie Zaltbommel geeft DHL Parcel vijftig procent meer capaciteit in de Benelux. De uitbreiding maakt deel uit van een meerjarig, grootschalig investeringsplan. Vanwege de groeiende vraag blijft het sorteercentrum in Den Bosch open, eerdere plannen om deze vestiging op te laten gaan in Hub Zaltbommel zijn opzij geschoven. De sorteercentra in Zaltbommel, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven zijn nu de grootste drie, in 2021 komt er een nieuw centrum bij. Daarnaast investeert DHL in digitalisering en in de bouw van elektrische bestelauto's. Er rijden er nu zo'n 10.000 in Duitsland en zo'n 300 in Nederland. Dat aantal zal groeien.

Marijke Verhoef