• Well en Kerkwijk maakten er zaterdag in de eerste helft een spektakelstuk van.
• Well en Kerkwijk maakten er zaterdag in de eerste helft een spektakelstuk van. Foto: Lya Cattel

Well kan leven met laat gelijkspel in derby tegen Kerkwijk

'Dit kan een wapen van Well worden'

well • "Het wordt volgende week veel moeilijker dan vandaag. Vandaag hadden we niks te verliezen, maar volgende week hebben we alles te verliezen." Met die woorden zette Nabil Bouchlal zijn spelers na het met 1-0 gewonnen duel met Unitas een week geleden op scherp voor de derby. De kersverse Kerkwijk-trainer maakte vorig seizoen als oefenmeester van Zuilichem de twee laatste derby's tegen Brakel mee. Hij weet maar al te goed hoe derby-gevoelens ervoor kunnen zorgen dat goed voetbal naar de achtergrond wordt verdrongen. Het leek wel alsof Bouchlal een voorspellende gave had, want van verzorgd voetbal was bij Kerkwijk zaterdag in Well - op het eerste half uur na - weinig sprake. Dat nam de trainer zijn ploeg na afloop van de met 2-2 gelijk gespeelde derby het meest kwalijk: "We hebben het over onszelf afgeroepen, vooral in de tweede helft. In de rust hadden we nog afspraken gemaakt om 'gewoon' te blijven voetballen. En wat doen we? Allesbehalve voetballen. Het werd een flipperkast. En dan kan een balletje aan de andere kant zomaar een keer goed vallen. Óók bij een ploeg als Well."

Dat balletje dat na rust 'zomaar' goed viel, kwam op naam van Stefan Wilmink. Hij arriveerde in de zomer van 2018 bij Well, maar kon in het rampseizoen 2018-2019 zijn stempel niet drukken. Zaterdag nam de 31- jarige zijn ploeg via twee rake vrije trappen bij de hand. Dat zat er al even aan te komen, vond Wilmink zelf: "Het begon wel tijd te worden dat er een vrije trap in ging. De afgelopen weken heb ik vaak de paal en de lat geraakt, dus nu mocht-ie er wel twee keer in. Ik denk dat de vrije trappen wel een wapen van Well kunnen gaan worden. En als we met z'n allen zo doorgaan zoals vandaag, moeten we zeker het linkerrijtje kunnen halen. We gaan er met z'n allen een leuk seizoen van maken."

Bij beide goals leek Kerkwijk-doelman Thomas van Eijk niet vrijuit te gaan. Hij krijgt dit seizoen de voorkeur boven Bas van Hemert, maar bewees zichzelf in die onderlinge concurrentiestrijd zaterdag geen dienst. Bouchlal analyseert de twee tegentreffers: "Ik vind dat die eerste vrije trap er te makkelijk in gaat. Het is niet dat-ie in de winkelhaak vliegt. Als je er als keeper voor kiest om geen muur te zetten is dat prima, graag zelfs, maar dan mag deze bal er niet in. Zo kritisch moeten we naar elkaar zijn. En voor wat betreft die tweede goal: kon je het doelpunt van Lasse Schöne op het conto van Courtois schrijven (de 1-4 tijdens Real Madrid-Ajax, red.), die bijna twee meter lang is?"

Ondanks de twee tegengoals houdt Bouchlal vertrouwen: "Ik ben geen trainer die om de haverklap wisselt met keepers, maar degene die de voorkeur krijgt, moet zich wel blijven waarmaken. Dit was niet Thomas' meest gelukkige wedstrijd. Maar goed, vorige week heeft-ie tegen een veel betere ploeg de nul gehouden. Dat zullen we maar tegen elkaar wegstrepen."

Tenslotte Well-trainer André van Vugt. Hij wist in de voorgaande negen wedstrijden nog geen punt te pakken. Dat het eerste resultaat uitgerekend in de eerste derby tegen Kerkwijk werd bereikt, stelde hem tevreden, nadat een week eerder nog met 7-0 werd verloren bij Herovina: "Na afgelopen week hebben we vandaag als team een goede prestatie neergezet. We moeten gewoon lekker voetballen, plezier maken, maar wel als team. Als we dat doen, kunnen we resultaat behalen. En dit is voor ons gewoon een resultaat. Dit was de tiende wedstrijd sinds mijn komst en het eerste punt. En overall is een gelijkspel misschien ook wel een terechte uitslag. Ik ben in ieder geval blij met een punt."

Van Vugt maakte afgelopen zomer vanaf kampioensploeg ONI de overstap naar Well. Hij ziet onvermijdelijk verschillen, maar toont zich realistisch: "Wat in mijn ogen normaal en vanzelfsprekend is, is bij de jongens ehh, 'anders'. Het verwachtingspatroon moet bij mij naar beneden en bij de jongens omhoog. Dan komen we goed bij elkaar. Ik verwacht een zwaar seizoen, maar het linkerrijtje zou moeten kunnen."

Martin van Hemert