Gemeente steekt onbekend bedrag in theater en kerk

Poorterij weer in financiële nood

zaltbommel • Het theater en de andere ruimtes in De Poorterij werden sinds 2015 geëxploiteerd door de CMN-Groep van Ron Cretier. Een jaar later ging Cretier ook het niet-kerkelijke gebruik van de Sint-Maarten regelen. Vorige week dinsdag bracht De Poorterij naar buiten dat de samenwerking per direct is gestopt.

Op wiens initiatief dat is gebeurd, werd niet duidelijk. Ook wethouder Willem Posthouwer weet dat niet, antwoordde hij donderdag tijdens de raadsvergadering op vragen van Hein de Kort (CDA). "We zijn als gemeente niet meer direct betrokken bij de exploitatie, maar we werden bij de start van het schouwburgseizoen wel geconfronteerd met financiële strubbelingen", aldus Posthouwer. In de brief die hij dinsdag aan de gemeenteraad stuurde, schreef de wethouder al: "CMN-Groep is niet in staat gebleken om de programmering en bezetting/verhuur volgens verwachting uit te voeren, waardoor de exploitatie van beide instellingen momenteel onder druk staat."

De medewerkers van De Poorterij opereren voorlopig vanuit de NV De Poorterij, eigendom van de Zaltbommelse familie Leijten. Volgens marketing- en communicatiemanager Martijn Los wordt onder meer uitgezocht of het team zelf het roer kan overnemen, dus zonder overkoepelende exploitant. Mogelijk kan ook het beheer van de kerk op die manier worden geregeld. Los benadrukt dat alle activiteiten zullen doorgaan zoals gepland.

Vier jaar geleden ging de vorige exploitant failliet en was het theater een paar maanden gesloten, met gedupeerde artiesten en bezoekers tot gevolg. Om dat te voorkomen gaat de gemeente nu 'pleisters plakken', zoals Posthouwer het formuleert. Hoeveel geld daarmee gemoeid is, is niet bekendgemaakt. De gemeente wil voor het eind van het jaar een voorstel zien voor de lange termijn. "Er moet een duidelijke scheiding zijn in geldstromen tussen sociaal-cultureel en commercieel gebruik. Onze rol is regisseren dat alle partijen op tijd de juiste afspraken op papier zetten", legde Posthouwer uit naar aanleiding van de vragen van De Kort. Die partijen zijn NV De Poorterij, de stichting Podiumkunst die een rol speelt bij de theaterprogrammering en de stichting Sint-Maarten die zich bezighoudt met instandhouding van de monumentale kerk.

Voor de kerk is het vertrek van de CMN-Groep een flinke tegenvaller. De exploitant betaalde jaarlijks 40.000 euro om de kerk te mogen inzetten voor evenementen. Dat geld heeft de stichting Sint-Maarten hard nodig om de kerk open te kunnen houden. Intussen is de hervormde gemeente die de Sint-Maarten als thuisbasis had, gefuseerd met de gereformeerde kerk Het Anker aan de Vergtweg. De nieuwe protestantse gemeente staat voor de keuze voor één van de twee gebouwen. Bij die keuze speelt ook de kerkenvisie een rol die de burgerlijke gemeente wil opstellen. Zaltbommel heeft rijksgeld aangevraagd om zo'n visie - voor de toekomst van alle kerken in de gemeente - op te kunnen stellen.

Ron Cretier, eigenaar van de CMN-Groep, zegt dat het hem aan het hart gaat om Zaltbommel te verlaten. "Er waren dingen financieel niet goed geregeld bij De Poorterij. Inhoudelijk wil ik daar nu niet verder op ingaan omdat ik dan al snel ga wijzen, terwijl ik nog op zoek ben naar wie ik moet wijzen." De exploitatie van de kerk heeft Cretier ook opgezegd omdat het 'te verwarrend' zou zijn voor mensen als de CMN-Groep daar wel actief zou blijven.


Janneke Boogaard