• De prijs van 500 euro was voor Alois van Doornmalen (tweede van links).
• De prijs van 500 euro was voor Alois van Doornmalen (tweede van links). Foto: Lya Cattel

Alois van Doornmalen wint prijs

zaltbommel • Alois van Doornmalen is zaterdagmiddag winnaar geworden van de Jan van Heeswijkprijs. De prijs werd uitgereikt in de Gasthuiskapel in Zaltbommel tijdens de viering van het 55-jarig bestaan van de historische kring Bommelerwaard.

De prijs wordt elke vijf jaar uitgereikt aan een persoon, groep of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de historiekennis van de Bommelerwaard of de verspreiding daarvan. Van Doornmalen kreeg de prijs vanwege zijn promotie-onderzoek over de opdrachtgever van kasteel Ammersoyen (Dirk van Herlaar) en over het hoe en wanneer de Herlaars de rechten in de Bommelerwaard verwierven. Zijn onderzoek raakt het begin van de Bommelerwaard en betreft vrijwel alle dorpen in de Bommelerwaard.

Appels en perziken

De andere genomineerden waren Paul van Dijk, Roland Gieles en de projectgroep de Versterkte Stad, die werd vertegenwoordigd door Mieke Sanders. De jury vertelde dat het kiezen van een winnaar was als het kiezen tussen 'appels, peren, pruimen en perziken'. De genomineerden zijn ieder op een geheel eigen wijze bezig met de regionale geschiedenis.

De Historische Kring Bommelerwaard is 55 jaar geleden opgericht met als doel de historie van de Bommelerwaard onder het voetlicht brengen. Dat dit aardig is gelukt blijkt uit het feit dat de vereniging inmiddels ruim vierhonderd leden heeft, drie keer per jaar een eigen tijdschrift publiceert, lezingen en een jaarlijks uitje organiseert, een boekenfonds heeft en een keer in de vijf jaar de Jan van Heeswijk prijs uitdeelt.

Nieuwe voorzitter

Aansluitend op de verkiezingen nam Sherry van der Velden afscheid na ruim tien jaar voorzitter te zijn geweest van de Kring. Michiel de Raaf is zijn opvolger.

Hierna volgde een lezing van Wim Daniels over de geschiedenis van 'het dorp', eveneens de titel van zijn nieuwe boek. Schrijver en columnist Daniels vertelde over typische dorpse fenomenen en aangelegenheden. Ook legde hij uit dat het dorp niet dood is maar wel noodgedwongen is veranderd.

Komisch

Met zijn informatieve maar toch komische wijze van vertellen had Daniels regelmatig de lachers op zijn hand.
De levendige bijeenkomst liet zien dat de Historische Kring Bommelerwaard ook zeker een toekomst heeft. Naast de start van de nieuwe voorzitter, lanceert de vereniging volgende week ook haar nieuwe site en een facebookpagina. Vanaf dat moment kunnen nieuwe leden zich weer via de site aanmelden. Tot die tijd kan dat via het e-mailadres info@hkbommelerwaard.nl. Een lidmaatschap kost 18 euro per jaar.