De kick van een onverwacht pareltje

bommelerwaard • De Stichting Vrienden van de Bommelerwaardse Archieven bestaat 25 jaar. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling in het Stadskasteel, een project voor basisscholen en een pubquiz.

De stichting werd opgericht in 1994, toen de streekarchieven centraal gehuisvest werden aan de Van Heemstraweg, naast de huisartsenpost. "De Vrienden gingen het streekarchief steunen; financieel, moreel én praktisch", blikt secretaris Tineke Rouschop terug in de meest recente nieuwsbrief van de stichting.

Mede door steun van de vrienden kan de archiefdienst naast de wettelijke taken ook fungeren als regionaal historisch onderzoekscentrum, waar aanvullende (foto-)collecties en aanvullende 'toegangen' het gebruik van de archieven gemakkelijker en leuker maken.

De 'kick' van plaatselijke archieven zit voor Rouschop in de kans dat je op onverwachte pareltjes stuit. "Je familiegeschiedenis uitpluizen, oude foto's van je straat bekijken: je kunt het allemaal vinden." Sinds 2014 moeten belangstellenden daarvoor overigens wel naar het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel.

De vrienden en bedrijfssponsors hebben in de afgelopen 25 jaren bijna 100.000 euro bijeengebracht.

Het jubileum wordt groots gevierd. De verbinding tussen alle jubileumactiviteiten wordt gevormd door de tentoonstelling 'Bommelerwaard in beeld en document' in Museum Stadskasteel, die deze week wordt geopend door burgemeester Pieter van Maaren. Elementen uit de geschiedenis van de Bommelerwaard gaan leven dankzij archiefstukken, portretten, prenten, schilderijen en landkaarten. De tentoonstelling is geopend tot begin december.

De stichting richt zich tijdens het jubileum ook op de jongste generatie. Daarvoor worden 24 aquarellen gebruikt van de Rossumse kunstenaar Rob Reis met bijbehorende historische verhalen van kunsthistoricus Robbie dell'Aira uit Hurwenen. De serie is eerder geplaatst in deze krant. De kinderen worden uitgedaagd na te denken over de betrouwbaarheid van bronnen, een vaardigheid die ze in een wereld vol fake news goed kunnen gebruiken. Er is veel belangstelling onder basisscholen in Maasdriel en Zaltbommel. Als alle aangevraagde subsidies worden toegekend, kunnen 24 klassen aan het project deelnemen. Kunstdocent Jacqueline Jans gaat deze herfst en volgend voorjaar bij hen op bezoek. Veel kinderen kennen haar al van het Museumatelier.

Tijdens de traditionele vriendendag in de Gasthuiskapel, dit jaar op 9 november, wordt om 14:00 uur een pubquiz gehouden. Ook mensen die geen donateur zijn, worden uitgedaagd een team van vier mensen samen te stellen. Net als bij de maandelijkse pubquiz in de Stadsbrouwerij is Tom Metz de quizmaster. Dit keer gaan alle vragen over de historie van de Bommelerwaard. "Meedoen is belangrijker dan winnen, maar niet verliezen van vergelijkbare teams is veel belangrijker dan meedoen", knipoogt Jan Scheurwater, voorzitter van de vriendenstichting. Inschrijven voor de quiz kan via een mail naar info@bommelerwaardsearchieven.nl.


q bommelerwaardsearchieven.nl

Janneke Boogaard