• Team WZN traint in de wijnkelder van Anton Silletti (tweede van rechts).
• Team WZN traint in de wijnkelder van Anton Silletti (tweede van rechts). Foto: Lya Cattel

Wijnproevers Zonder Naam trainen voor WK Blindproeven in Frankrijk

'Zeker een kanshebber op het WK'

hedel • Voor Team Wijnproevers Zonder Naam (WZN) was het een welkome verrassing. Natuurlijk was de eindoverwinning op het NK Blindproeven het doel, maar toch hadden Anton Silletti uit Hedel, Jarno de Graaf uit Dussen, Martin Fennema uit Riel en Rik Boom uit Aalsmeer nooit durven dromen dat zij de titel van Nederlands Kampioen Blindproeven zouden binnenslepen. En ook nog eens met overmacht. Niet slecht voor een team dat per toeval ontstaan is.

Dankzij die landelijke titel wacht Team WZN zijn debuut op een internationaal podium. Het wereldkampioenschap blindproeven in Château de Chambord is dé plaats waar de grootste wijnkenners ter wereld samenkomen. Hoewel het team zelf verwacht geen al te hoge ogen te gooien op 11 en 12 oktober, ziet Fred Nijhuis dat anders. De wijnschrijver uit Tuil organiseerde zelf het NK en verzorgt ter voorbereiding op de mondiale eindstrijd twee trainingen. Ruim twee uur lang worden de kenners in de wijnkelder van Italiaanse wijnhandel Silletti in Hedel overladen met twaalf verschillende wijnen, die zij 'blind' moeten herkennen. Daarbij wordt gekeken naar vijf criteria: druivenras, land van herkomst, appellatie (simpel gezegd: de streek waar de wijn vandaan komt), producent en oogstjaar. Een schier onmogelijke opdracht, gezien de enorme hoeveelheid wijnen die wereldwijd geproduceerd wordt, maar Team WZN heeft zichzelf bewezen als een gelegenheidsteam van pure wijnliefhebbers. Of zoals Nijhuis het noemt: "Wijnidioten in hart en nieren. Maar dan wel in de goede zin van het woord. Er zijn teams die al dertig, veertig jaar samen proeven en je hebt gelegenheidsteams, maar wat ze allemaal delen is de passie en de wil om te winnen. Ze hebben er zwaar de schurft in als ze het niet goed hebben."

De eerste wijn is inmiddels ingeschonken, de training is van start gegaan. Vijf minuten ruiken en proeven, vijf minuten discussiëren en twee minuten opschrijven. Dat is de tactiek die Team WZN hanteert. "En vanaf nu gaat het twee uur zo door", legt Nijhuis op fluisterende toon uit. Hij wil de Nederlandse afvaardiging zo goed mogelijk klaarstomen voor het WK. Dat het ook Nijhuis zelf bittere ernst is, blijkt al gauw wanneer één van de teamleden vraagt of het een idee is om na iedere wijn les te krijgen. "Ja, dat is een idee. Doen we niet. Ik heb nog wijn over, die kan aan het eind van de avond nog 'teruggeproefd' worden, maar nu niet. Nu doen we het zoals het op het WK wordt gedaan."

Niets wordt op deze dinsdagavond aan het toeval overgelaten, omdat Nijhuis maar al te goed weet wat Team WZN op het WK te wachten staat: "Er doen een paar hele goede teams mee. Professionals, die al jaren in de top eindigden. Maar kijkend naar hoe goed dit team tijdens het NK heeft gescoord, zijn ze ook zeker een kanshebber op het WK. Je weet het écht nooit."


Martin van Hemert