Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

Gemeenten vergoeden incontinentie-afval

bommelerwaard • Inwoners van Zaltbommel die extra kosten maken omdat incontinentiemateriaal in de ondergrondse containers moet worden gegooid, kunnen een financiële compensatie krijgen.

Dat zegde wethouder Willem Posthouwer donderdag toe aan de Zaltbommelse gemeenteraad, nadat de SP en PvdA/GroenLinks opnieuw vragen stelden over de nieuwe inzamelmethode. Een persbericht waarin Avri meldt dat het nieuwe systeem goed werkt, was bij de partijen in het verkeerde keelgat geschoten. "Ze voeren onterecht een mooi-weer-show op", mopperde Martijn Stoutjesdijk (SP).

Ook balen veel partijen ervan dat er nog geen tegemoetkoming is geregeld voor mensen die incontinentiemateriaal gebruiken. Dat moet bij het restafval, wat leidt tot veel extra gesjouw en hoge kosten. In buurgemeente West Betuwe kunnen inwoners een deel van die kosten vergoed krijgen.

Posthouwer zegde toe dat zo'n tijdelijke regeling er ook in Zaltbommel komt. Naar schatting maken in Zaltbommel 570 mensen gebruik van incontinentieluiers. Een regeling zoals in West Betuwe gaat de gemeente ongeveer 24.000 euro kosten.

De gemeente Maasdriel laat desgevraagd weten ook een voorstel voor te bereiden voor een tijdelijke tegemoetkoming. Op de langere termijn is het de bedoeling dat luiers en incontinentiemateriaal apart worden ingezameld voor recycling. Een oplossing daarvoor wordt in november gepresenteerd, zo is de bedoeling.

Met de inzameling van restafval in ondergrondse containers gaat het volgens Posthouwer nu behoorlijk goed. "Klachten worden snel opgelost. Alleen de containers voor blik zijn nog te vaak vol."

De hele invoering van het nieuwe systeem, die een half jaar vertraging opliep en voor veel irritatie zorgde, wordt onder de loep genomen door een onafhankelijk onderzoeksbureau. Het bestuur van Avri gaat het evaluatierapport in februari 2020 bespreken, zo is de planning. Ook kon Posthouwer melden dat Avri alsnog met een excuusbrief komt.


Janneke Boogaard