• Wethouder Gijs van Leeuwen met  Tiana van Hemert.
• Wethouder Gijs van Leeuwen met Tiana van Hemert. Foto: Britta Alink

Boembollenzee op Oranjebolwerk

zaltbommel • Tien leerlingen van Praktijkschool De Brug hebben dinsdagmiddag de eerste zesduizend bloembollen geplant op het Oranjebolwerk in Zaltbommel.

In totaal gaan deze week twintigduizend bollen de grond in. Bezoekers aan de Stadswallen kunnen in het voorjaar genieten van onder andere narcissen, winteraconiet, bosanemoon en sneeuwklokjes. Voor deze soorten is gekozen, omdat ze goed verwilderen, waardoor de kans op een echte bloemenzee heel groot is.

Voor de leerlingen van De Brug betekende het inplanten een middagje werkervaring opdoen. "Dat organiseren we zo vaak mogelijk", vertelt hun begeleider. "Externe arbeidstraining is heel goed binnen het praktijkonderwijs. De jongeren leren onder andere goed samenwerken." Wethouder Gijs van Leeuwen is blij met de inzet van de leerlingen. "Dankzij jullie werk zal Zaltbommel er in het voorjaar heel fleurig en mooi bij staan", zei hij in een kort toespraakje bij de start van inplanten. Hij overhandigde de leerlingen een zakje met bloembollen, waar bloemen uitkomen die speciaal aantrekkelijk zijn voor bijen. Het eerste zakje was voor Tiana van Hemert (15 jaar) uit Nieuwaal.

Dit najaar worden op het bolwerk nog bankjes geplaatst en worden de paden afgestrooid. Daarna worden ook nog bollen geplant op het eiland. Dat kan nu nog niet omdat er te veel brandnetels zijn. Ook de andere bolwerken worden onder handen genomen. En ook daar worden tienduizenden bollen geplant. De bloembollen zijn geleverd door het JUB Holland uit Noordwijkerhout.

Britta Alink