Afbeelding
Foto: 123rf.com

Maasdriel strijdt tegen onkruid en ongedierte

maasdriel • De gemeente Maasdriel verhoogt het budget voor bestrijding van plagen en onkruid voor 2020 met 60.000 euro. De gemeenteraad bepaalde donderdag dat er voor dit jaar 25.000 euro extra beschikbaar komt.

Boosdoeners zijn de eikenprocessierups, roek, Japanse duizendknoop, drijfalgen en onkruid in het algemeen.

De opmars van de eikenprocessierups kan niemand zijn ontgaan. Brandharen van de rups zorgen voor jeuk bij mens en dier. De gemeente Maasdriel heeft ruim drieduizend eiken in beheer. Preventieve bestrijding en het verwijderen van nesten is noodzakelijk.

Bij de roeken is met name de herrie die ze maken een probleem. Ook eten ze zaaigoed op en zorgen daarmee voor economische schade. In 2006 streek een populatie neer op de begraafplaats in Heerewaarden en sindsdien hebben de vogels op steeds meer locaties in de gemeente een 'ontmoetingsplek' gevonden. Roeken zijn beschermd en mogen dus niet zomaar worden afgeschoten. De gemeente wil het beleid actualiseren om een ontheffing te kunnen vragen bij de provincie.

De Japanse duizendknoop is ooit vanuit Azië geïmporteerd als tuinplant. Zo'n zeventig jaar geleden verspreidde hij zich in razend tempo door het hele land en er is bijna niet vanaf te komen. De wortels kunnen gebouwen, wegen en leidingen beschadigen. "Bestrijding om uitbreiding te voorkomen is zeer wenselijk", schrijft het Maasdrielse college aan de gemeenteraad.

In het water moet Maasdriel de strijd aangaan met drijfalgen. Die zijn onschuldig, maar kunnen waterrecreatie in De Zandmeren en Strandbad Well flink dwars zitten.

Dit alles gaat de gemeente per jaar 30.000 euro extra kosten. Daar bovenop is nog eens 30.000 euro nodig om de normale onkruidbestrijding uit te voeren. Doordat er geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt mogen worden, is de bestrijding arbeidsintensiever en dus duurder.

De gemeenteraad heeft dat geld er graag voor over om de uitstraling van de gemeente mooi te houden, bleek donderdag. De partijen kwamen zelfs gezamenlijk met een voorstel om ook voor dit jaar al extra budget vrij te maken.