Uiterwaarden Heesselt

heesselt • Op zaterdag 28 september vieren provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Waterschap Rivierenland met de aannemers, bewoners en andere betrokkenen de oplevering van drie Waalprojecten. De herinrichting van de Heesseltsche Uiterwaarden is er één van.

Tussen de dijken van de Waal zijn dit jaar drie projecten afgerond. Het gaat om de Heesseltsche Uiterwaarden, Afferdense en Deestse Waarden en Loenensche Buitenpolder. In deze uiterwaarden gaan waterveiligheid, waterkwaliteit, natuurontwikkeling en recreatie hand in hand. Er zijn meestromende geulen gegraven en uiterwaarden verlaagd. Rivierwater kan hier zijn weg vinden, natuurlijk gevolgd door planten en dieren onder en boven water. En in deze nieuwe natuur kunnen mensen struinen en genieten. De geïntegreerde aanpak langs de rivieren levert gebieden op met waarde voor Nederland. In totaal is 444 hectare nieuwe riviernatuur gecreëerd.

Zaterdagochtend vindt de gezamenlijke opening plaats in de Afferdense en Deestse Waarden. Hiervoor is Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, uitgenodigd. Tijdens de opening wordt geschakeld met de wielerploegen die vanuit de Heesseltsche Uiterwaarden en de Loenensche Buitenpolder, met puzzelstukken onderweg zijn naar de bijeenkomst in de Afferdense en Deestse Waarden.

De publieksmiddag in de Heesseltsche Uiterwaarden begint om 12:00 uur bij de plek waar de grote en kleine nevengeul samenkomen. Op deze centrale ontmoetingsplek verricht wethouder Jacobine Hartman van de gemeente West Betuwe om 14:30 uur de officiële openingshandeling. Zij zal vertellen over water in het Gelderse rivierengebied, als bedreiging én kans.

De Heesseltsche Uiterwaarden zijn heringericht om het gebied beter te beschermen bij hoogwater, een waterstandsdaling tot 5,5 cm is te bereiken. Daarbij is er met 204 ha een groot aaneengesloten en beheerbaar natuurgebied langs de rivier ontstaan met schrale graslanden en rivierduinen rondom de geulen en besloten moerassen en zachthout ooibossen (bossen die regelmatig overstromen) met wilgen en populieren.

De drie projecten zijn mooie voorbeelden van de nieuwe manier van integraal werken die langs de rivieren is ontstaan.Het werk aan de rivieren is nooit af, al is het alleen maar door klimaatverandering.