Pand 9

Laatst bestond Pand 9 vijf jaar. 's Morgens werd er voor huurders en bezoekers een bijeenkomst georganiseerd. Ik mocht daar wat vertellen en mensen aan elkaar voorstellen. Verbinding heet dat tegenwoordig, ik ben er dol op. Het was een genoeglijke morgen met hier en daar een grap en een paar mooie verhalen. Er rolden zelfs tranen van ontroering.
Ik raakte die morgen in gesprek met meneer Leo. Hij doet iets belangrijks bij de geloofsgemeenschap die in de aula van de oude school actief is. Leo vertelde dat zijn club en ook de andere huurders met de gemeente Zaltbommel in conclaaf gaan over de voortgang van Pand 9. Het gebouw is afgeschreven; hier en daar lekt het al. De wethouder droomt van slopen en woningbouw. Die ligt overigens dan ook gelijk wakker van stikstof maar dat komt later wel.
Leo zag nieuwbouw zitten. Hij weet dat de grond onder Pand 9 veel geld waard is en dat er dus elders best een nieuw gebouw kan komen.
Vroeger had ik gedacht dat zo'n man gek was. Nu weet ik van de Torentuin. Daar is het ook gelukt om door goede, kritische gesprekken een compromis te ontwikkelen. En Zaltbommel heeft er baat bij dat er een nieuw Pand 9 komt. Uitstraling heet dat tegenwoordig. Ik ben er dol op.

Johan Cahuzak


Fruit en fietsen gestolen bij Pand 9

zaltbommel • Onbekenden hebben alle fruitbomen leeggehaald in de moestuin van Prezzent bij Pand 9. Ook zijn fietsen van kringloop De Spullewaard gestolen. "Om diep verdrietig van te worden", schreef het sociale verzamelgebouw Pand 9 zaterdag op haar facebookpagina. Behalve de diefstal van fruit en fietsen is er ook een fruitboom uit de tuin gerukt, en is het plein vervuild met afval en urine. Dit alles heeft zich de afgelopen drie weken afgespeeld. Het is een domper op de feestvreugde rond het vijfjarig bestaan.


Lezing over vijftig jaar migratie

zaltbommel • Journalist en schrijver Sietske de Boer geeft donderdag 26 september van 20:00 tot 22:00 uur in de Gasthuiskapel een lezing over 'Een halve eeuw Marokkaanse migratie; een gedeelde geschiedenis'. Ze gaat in op de gevolgen van de arbeidsmigratie vanuit de Rif naar Nederland en België. Zowel in de Rif als voor de huidige Marokkaanse of Riffijnse Nederlanders. De jongeren onder hen spelen een belangrijke rol in de volksprotesten in de Rif van de laatste drie jaar. De Boer presenteert deze avond ook haar nieuwe boek 'Het verdriet van de Rif. Een kroniek van een langverwachte opstand'. De avond is georganiseer door Stichting Kompas en Al Amal.