Afbeelding
Foto: Frans van den Heuvel

serie

Jan van Heeswijkprijs

Dit jaar bestaat de Historische Kring Bommelerwaard 55 jaar. Ieder lustrum reikt de kring de Jan van Heeswijkprijs uit aan een persoon, een groep of een instelling die in de voorgaande vijf jaren een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de historiekennis van de Bommelerwaard of de verbreiding daarvan. De winnaar wordt bekendgemaakt op 28 september. Daaraan voorafgaand stellen we hier de genomineerden voor.

Naam: Paul van Dijk
Leeftijd: 72
Woonplaats: Zaltbommel

Wat boeit u aan geschiedenis? "Geschiedenis gaat meestal over grote gebeurtenissen die qua plaats en tijd ver van je eigen wereld afstaan. Ik ben nieuwsgierig naar de kleine geschiedenis van dichtbij. De historie van mijn eigen straat. Wie speelde honderd jaar geleden met wie? Konden kinderen uit arme gezinnen verstoppertje spelen met de rijke kinderen? En ging katholiek en protestant wel samen? Hoe zat het met dienstbodes die zeven dagen in de week 24 uur werkten in de chique huizen en de kostgangers die noodzakelijk waren om rond te komen in de kleine huisjes aan de overkant? Geschiedenis is bovendien niet alleen het verre verleden, ook gisteren is geschiedenis. Door middel van ruim 140 interviews met mensen die ooit in de straat hebben gewoond en gesprekken met alle bewoners van nu, is een beeld gevormd van het verleden van de straat. Aangevuld met zoekwerk in archieven ontstond honderden jaren geschiedenis van de huizen en de mensen. Het verleden wordt daarbij in beeld gebracht door uit te gaan van de huidige situatie in de straat. Vanuit het nu terugkijken in de tijd brengt de geschiedenis voor iedereen tot leven. Het samen in beeld brengen van het verleden geeft saamhorigheid. Het is bovendien een manier om iedereen in de straat een volwaardige plek te geven."

Wat is uw bijdrage aan de historiekennis van de Bommelerwaard? "De geschiedenis en het heden van de Ruiterstraat worden besproken op een website (www.ruiterstraat.nl). Dat heeft grote voordelen boven een boek. Iedereen kan op elk moment meelezen. Gegevens kunnen gemakkelijk worden gecorrigeerd of aangevuld. De geschiedenis is daardoor van iedereen. De website is eerder een werkplaats dan een eindproduct. Het is een ontmoetingsplaats voor de straatbewoners en een document over de roots van deze microgemeenschap. De Ruiterstraatwebsite is geschiedenis zonder pretenties. Beschouw het als een kleinschalige cultuurhistorische wikipedia. Het is een ode aan één van de mooiste straten van Zaltbommel en een bedankje voor het voorrecht daar te mogen wonen."

Als u de prijs wint, waar gaat u dan het geldbedrag van 500 euro aan besteden? "Dat weet ik nog niet, maar het zal vast iets zijn voor de straat."