• Ook vorig jaar was de Brakelse ponymarkt geschikt voor jong en oud.
• Ook vorig jaar was de Brakelse ponymarkt geschikt voor jong en oud. Foto: Quinten Fotografie

Ponymarkt Brakel is weer een volwaardig meerdaags evenement

'Ponymarkt kan niet zonder pony's'

brakel • Voor de BOG, de organisatie van de ponymarkt Brakel, werd het tot voor kort steeds lastiger om bezoekers uit te leggen waar nou toch het gedeelte 'ponymarkt' vandaan kwam. De hoofdzaak van voorheen, was door de jaren heen verworden tot een bijzaak op de achtergrond. Daar moest verandering in komen, vond een groepje paardenliefhebbers, waar Rianne van Daalen al sinds het begin deel van uitmaakt. Paarden en pony's zijn inmiddels weer een wezenlijk onderdeel van de Ponymarkt Brakel, vertelt Van Daalen: "Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zien bezoekers pony's en paarden. We hebben weer een ponymarkt, maar bijvoorbeeld ook een showring. Onze doelgroep zijn ook mensen die niet van paarden houden. Daarom hebben we shows uitgekozen die zó spectaculair zijn, dat ze ook voor een leek leuk zijn om te zien. Het gaat er vooral om dat mensen weten waarom het 'ponymarkt' heet."

Dat beaamt Richard Dijkhof - die deel uitmaakt van de BOG - volmondig: "Een ponymarkt kan niet zonder pony's. Anders moeten we er gewoon 'Braderie Brakel' van maken. We steken er veel tijd en geld in om deze traditie in ere te houden, ook door bewust een programma tot het einde van de middag te hebben. Daar hebben we goede reacties op gekregen. En de laatste jaren is het ook drukker geworden. Het aantal bezoekers is misschien niet drastisch toegenomen, maar wel de tijd dat ze aanwezig zijn." Naast het paarden-element, is ook de braderie zelf weer nieuw leven ingeblazen. Daar heeft Dijkhof, in het dagelijks leven werkzaam in zijn fietsenzaak, zich ook over ontfermd: "Deze keer ben ik om half acht begonnen met het uittekenen en was ik rond half twaalf klaar. Het is ieder jaar weer een spannende uitdaging, maar het is gelukt. We zitten vol."

Behalve op zaterdag, wordt ook op donderdag, vrijdag en zondag gebruik gemaakt van het terrein. Op donderdag wordt het evenement om 19:00 uur in de tent geopend met een ponymarkt bingo. Op vrijdagavond is er een kinderplaybackshow en op zondag vindt er een zogeheten tentdienst plaats; een kerkdienst in de tent, met medewerking van Reni en Elisa Krijgsman. Dijkhof is blij met die aanvulling op het reguliere programma: "Wij doen dat graag. Daarmee kunnen we alle lagen van de gemeenschap bedienen. Al wordt het nog wel een nachtklusje om de bierlucht uit de tent te krijgen."

Het bier zal op zaterdag immers rijkelijk vloeien. En dat is ook nodig, aangezien de feesttent het evenement voor 95 procent moet financieren. Logischerwijs heeft Van Daalen dan ook maar één grote wens: "We gaan goed weer bestellen." Dijkhof vult aan: "Als je op zaterdag regen hebt, ga je als organisatie nat. Letterlijk en figuurlijk."

De ponymarkt begint zaterdag om 7:00 uur, de braderie om 8:30 uur. Kijk voor de tijden van de shows op:


q ponymarktbrakel.nl