• Wethouder De Vries, eerste links naast het scherm, tijdens de vergadering waarin de VVD met een motie van wantrouwen kwam.
• Wethouder De Vries, eerste links naast het scherm, tijdens de vergadering waarin de VVD met een motie van wantrouwen kwam. Foto: Archieffoto: Janneke Boogaard

Rapport: wethouder De Vries was integer

maasdriel • De Maasdrielse wethouder Peter de Vries (CDA) heeft zuiver en integer gehandeld. Dat is de conclusie van het onderzoek dat in opdracht van burgemeester Henny van Kooten is uitgevoerd naar het handelen van De Vries als raadslid en als wethouder bij de bestemmingswijziging van een stuk grond.

Het onderzoek is uitgevoerd nadat de VVD in juni een motie van wantrouwen indiende. Dat gebeurde bij de bespreking van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied. De partij had ontdekt dat een perceel van wethouder De Vries, gelegen naast zijn huis, niet was meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan.

"De onderzoekers concluderen, met de burgemeester, dat er geen sprake is van belangenverstrengeling bij het handelen van de heer De Vries. Ook is er geen sprake van zelfverrijking. Wethouder De Vries heeft zowel in zijn raadsperiode als aan het begin van zijn wethouderschap zijn verzoek voor een andere bestemming van het perceel dat in zijn eigendom is en naast zijn woonhuis ligt meerdere malen benoemd en benadrukt dat zijn aanvraag net als ieder ander verzoek moet worden behandeld. En dat is ook gebeurd", legt Maasdriel nu uit in een persbericht.

De VVD schreef in de motie dat het gewraakte perceel nu een 'witte vlek' was geworden omdat het ook niet is meegenomen in een ander bestemmingsplan. Volgens de gemeente is er géén sprake van een 'witte vlek', want het perceel blijft onder de werking van het oude bestemmingsplan 'Buitengebied, Buitendijks deel (2006)' en behoudt de bestemming 'Uiterwaardengebied' op grond waarvan bebouwing ter plaatse niet is toegestaan.

Het rapport is niet openbaar; raadsleden kunnen het in het gemeentehuis inzien. De kwestie staat op de agenda voor de raadsvergadering van donderdag. Later wil Van Kooten nog met de raad in gesprek over de manier waarop integriteitskwesties worden gemeld. De burgemeester, die ook voorzitter is van de gemeenteraad, was in juni boos dat de VVD de kwestie via een motie aankaartte.


Janneke Boogaard