Afbeelding
Foto: Gerrit Groeneveld

SERIE

Jan van Heeswijkprijs

Dit jaar bestaat de Historische Kring Bommelerwaard 55 jaar. Ieder lustrum reikt de kring de Jan van Heeswijkprijs uit aan een persoon, een groep of een instelling die in de voorgaande vijf jaren een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de historiekennis van de Bommelerwaard of de verbreiding daarvan. De winnaar wordt bekendgemaakt op 28 september. Daaraan voorafgaand stellen we in Het Kontakt de genomineerden voor.

Naam: Mieke Sanders
Leeftijd: 51
Genomineerd met: De Versterkte Stad

Wat is De Versterkte Stad? "De Versterkte Stad is een publicatie waarbij de bouwhistorische onderzoeken naar de Stadsmuur Zaltbommel uitgangspunt zijn geweest. Om deze interessante onderzoeken in historisch perspectief te plaatsen en voor een groter publiek toegankelijk te maken is een groep lokale historici geformeerd. Karel Emmens, Marjan Witteveen en Ester Vink hebben naast Hein Hundertmark belangrijke bijdragen geleverd om deze publicatie tot stand te brengen. Verder zijn nog speciaal foto's gemaakt door Witold de Man om alles te verduidelijken en Erik Vos heeft gezorgd voor de lay-out."

Wat is uw bijdrage aan de historiekennis van de Bommelerwaard of de verbreiding daarvan? "Als ambtenaar monumentenzorg en archeologie ben ik dagelijks bezig met het in stand houden en onder de aandacht brengen van erfgoed. Dat kan variëren van een open dag, lesprogramma voor scholen, publicatie en informeren van collega's en bewoners."

Wat boeit u aan de (regionale) geschiedenis? "Vooral de geschiedenis van en met het water. De Bommelerwaard ligt ingeklemd tussen twee grote rivieren en dat bepaalt in een hele grote mate de identiteit van het gebied. Maar ook vormt het de mensen die er wonen en werken."

Waarom vindt u (regionale) historiekennis belangrijk? "Het is belangrijk om te weten hoe een gebied is ontstaan en welke ontwikkeling het heeft doorgemaakt. Waar mensen 2000 jaar geleden woonden en hoe het gebied er toen uitzag bijvoorbeeld. Het geeft ontzettend veel handvatten voor ontwerpopgaven waar we nu weer voor staan."

Als u de prijs wint, waar gaat u dan het geldbedrag van 500 euro aan besteden? "Ik zou het bedrag willen geven aan een jonge (kunst)historicus, Roland Gieles. Hij heeft al veel mooi onderzoek verricht en het zou mooi zijn als een van zijn onderzoeken voor een groter publiek, liefst ook voor jongeren, bereikbaar wordt gemaakt. Dit kan in de vorm van een publicatie maar het kan misschien ook op een andere manier: lezing, tentoonstelling, podcast etc. Jongeren hebben hier vaak een heel eigen kijk op en ik zou het leuk vinden dat historie door en voor jongeren weer verder wordt gebracht." (Gieles is ook genomineerd voor de Jan van Heeswijkprijs, red.)