donderdag 12 september

Kunstlezing door Lisette le Blanc
10:30, Neerijnen, Stroomhuis. De eerst lezing van het nieuwe seizoen wordt gehouden door Lisette le Blanc. Kosten bedragen 12,50 euro. Reserveren is nodig voor zowel de lezing als de lunch. Geïnteresseerden die willen blijven lunchen, kunnen dat tot 9 september doorgeven.

Cursus 'eetbare planten en hun medicinale werking'
13:30, Zaltbommel, Bibliotheek Zaltbommel. Samen met Natuurgids en kruidendeskundige Jules Faber gaan cursisten terug naar de tijd van de jagers en verzamelaars, toen het winkelwagentje een rieten mandje was en het eten en de medicijnen gewoon op de straat groeiden. De kosten: 40 euro.

Albumpresentatie Imbue
19:30, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Middeleeuwse folkband 'Imbue' presenteert nieuwe album. Kaarten kosten in voorverkoop vijf euro, aan de deur 7,50 euro. Aanrader voor liefhebbers van akoestische, oude of volksmuziek.

Studieavond in de Bommelerwaard
19:30, Zaltbommel, De Ontmoeting. Wim Grandia spreekt op uitnodiging van Geestelijke Groei Bommelerwaard twaalf donderdagavonden over de Bergrede van Jezus. De studieavonden beginnen om 20.00 uur. Meer info:
www.geestelijkegroeibommelerwaard.nl

vrijdag 13 september

Sapdag Stroomhuis
7:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. Tijdens de Sapdag kunnen particuliere eigenaren van fruitbomen hun appels en peren laten verpersen. Aanmelden is niet meer mogelijk.
www.stroomhuisneerijnen.nl

ProefLokaal
18:00-23:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Amusediner. Reserveren tot 11 september via proeflokaalbommelerwaard.nl

zaterdag 14 september

Ride out-toertocht bij Van Doorn
9:00, Ammerzoden, Gebr. Van Doorn motoren. Er wordt een Ride out-toertocht door de omgeving georganiseerd. Vertrek toertocht om 11:00, na de toertocht is er voor de rijders koffie en een broodje. Op het midden terrein is er van alles te zien zoals: Wall of Death (steile wand), Trial rijden, proefrijden op diverse Royal Enfield modellen, Customized Himalayan van Wrench Kings, en 3 Twins, nieuwe Royal Enfield Modellen (Classic 500 Trial Works), kleding en accessoires en een meet en greet met Itchy Boots van 19:00-20:00 uur.

Inzameling rommelmarkt
9:30, Zuilichem, Hersteld Hervormde Kerk. Er kunnen weer bruikbare spullen worden ingeleverd voor de rommelmarkt van de HHG Zuilichem-Brakel, volgend jaar mei. Geen kapotte spullen, dan is het onverkoopbaar.

Kleding- en speelgoedbeurs
9:30-12:00, Waardenburg, dorpshuis de Koels. Verkoop van tweedehands kleding en speelgoed. Er is kinderkleding te koop van maat 56-176, kleding voor volwassenen, schoenen, speelgoed, kinderfietsjes, maxicosi's et cetera. De opbrengst is voor stichting Samarita.

23e pompoenenmarkt in Kasteeltuin
10:00, Neerijnen, kasteel Neerijnen. In de kasteeltuin staat de 23e pompoenenmarkt op het programma. Er worden diverse producten verkocht zoals diverse jams, chutneys en natuurlijk een groot assortiment pompoenen. Op het terras is er de mogelijkheid een kopje koffie of thee met de zelf gebakken taart te drinken. De opbrengst van de markt is voor het onderhoud van de tuin.

Open monumentendag
09:00, diverse locaties. Tijdens de Open Monumentendag openen vele locaties de deuren. Onder andere kasteel en Kerk Nederhemert-Zuid, de Batterij onder Poederoijen, het Driels Museum, de Stadswallen van Zaltbommel, kasteel Waardenburg en de kasteeltuin bij Huis Neerijnen zijn te bezoeken. Het volledige programma staat op:
www.openmonumentendag.nl

Activiteiten Stadswallen
10:30, Zaltbommel, Kindertuin en Muziektent. Open Monumentendag. Rondleidingen door het park (Aanmelden bij TRIP, vol = vol). Wethouder Gijs van Leeuwen verricht om 13:50 uur in De Muziektent de opening met Francois de Virieu. Om 14:00 en om 15:00 uur concertjes van Harmonie Kapel Generaal De Karel in de Muziektent. Verhalenverteller Eric Borrias vertelt verhalen in de Kindertuin. Om 14:30 en 15:30 uur popkoor The MAINiacs met ballads en uptempo liedjes. Een fotograaf maakt foto's van de bezoekers. In de Kindertuin koffie, thee, fris en ijs.

Franse middag
10:30, Hedel, Gelre's End. Bij de jachthaven achter Gelre's End is het op deze 'Franse middag' weer mogelijk om jeu des boules te spelen .Inschrijven is mogelijk om 13:00 uur, de kosten bedragen 2 euro.

Muzikale opening expositie
11:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Er wordt in het kader van de Open Monumentendag een expositie rondom het thema 'Plekken van Plezier' georganiseerd. Deze dag wordt gevierd met een muzikale opening van de expositie "Zachte Kracht" van Bouke Feleus en Meau Verweijen.

Concert in kerk Heesselt
11:00, Heesselt, Kerk Heesselt. Tijdens de nationale monumentendag is het kerkje te bezichtigen. Vanaf twee uur geeft Koos Damman, beroepsorganist van de Grote of St. Nicolaaskerk in Muiden, elk half uur een concert. Voor liefhebbers is er de mogelijkheid om de kerktoren te beklimmen.

Lunch in de Spellewaard
11:30, Zaltbommel, Wijkhuis De Spellewaard. Elke tweede zaterdag van de maand is er een lunch. Dit keer worden er kipspiesjes en groentenspiesjes met rijst, pindasaus, kroepoek en atjar geserveerd. De kosten bedragen 1,50 euro.

Kijkdoosje maken (6+)
13:00, Zaltbommel, MuseumAtelier. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een kijkdoosje maken. Op 21 september worden de kijkdoosjes afgemaakt. Aanmelden is verplicht.

Kinderfestival
14:00 én 16:00, Zaltbommel, De Poorterij. Emmy Verhey Festival. 'De bonte heks en tovenaar grijs'. Muzikale begeleiding: vioolleerlingen van Muziekschool Klankrijk o.l.v. Marta Lopez m.m.v. Carl van Kuyck op piano. De voorstelling is speciaal voor het festival geschreven door Isabel Versteeg. Verteller: Emmy Verhey. Bezoekertjes tussen 4 en 9 jaar worden uitgenodigd om mee te dansen onder begeleiding van Anna van Rooij, dansdocent van Balletschool Paulette Willemse. Toegang is gratis, reserveren: evfkinderfestival@gmail.com.

Open Dag 'de Molshoop'
14:00, Hedel, Gelre's End. Stichting jeugdwerk 'De Molshoop' uit Hedel organiseert haar jaarlijkse open dag, waarop alle activiteiten gratis zijn. Tussen 15:00 uur en 15:30 uur zullen er meerdere leuke prijzen verloot worden. Op de open dag is jong en oud van harte welkom.

ProefLokaal
18:00-23:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Cultuurdiner. Reserveren tot 11 september via proeflokaalbommelerwaard.nl

Muziekavond in kerk Heerewaarden
20:00, Heerewaarden, Hervormde Kerk. Het comité Muziek in de Kerk presenteert een sprankelende muzikale avond. Ruth Walpot (viool) en Rob van Heck (piano) spelen een mix van lichte klassiek, romantiek en filmmuziek. Na het programma, dat ongeveer een uur duurt, kan er met elkaar en de artiesten worden nagepraat onder het genot van een drankje. Toegang: 7,50 euro, inclusief programmaboekje en consumptie na afloop.

Muziek in de Kerk
20:00, Heerewaarden, hervormde kerk. Sprankelende muzikale avond met Ruth Walpot (viool) en Rob van Heck (piano). Zij spelen een mix van licht klassiek, romantiek en filmmuziek. Het programma duurt ongeveer een uur. Na afloop napraten met de muzikanten en elkaar onder het genot van een drankje. Entree: 7,50 euro incl. programmaboekje en consumptie na afloop.

zondag 15 september

Open dag Fitnessclub
10:00-16:00, Fitnessclub Zaltbommel, Hogeweg 65 gebouw D (naast Van der Valk). Open dag met kortingsactie voor wie zich inschrijft. www.fitnessclubnederland.nl/clubs/zaltbommel

Koffieconcert
10:30, Ammerzoden, Het Zonnelied. Vrolijk koffieconcert door Seniorenorkest Bommelerwaard.

Rommelmarkt
10:30, Velddriel, dorpshuis De Boxhof. Jeugdraad De Schumers organiseert een rommelmarkt. Deze zal ongeveer drie uur duren.

Vrijwilligersmarkt Ammersoyen
13:00, Ammerzoden, kasteel Ammersoyen. Geïnteresseerden kunnen tijdens de vrijwilligersmarkt meer te weten over het kasteel en de vrijwilligersfuncties. Ten behoeve van de openstelling van het kasteel is behoefte aan uitbreiding van het bestaande vrijwilligersteam. Info: www.glk.nl/ammersoyen

Boomkunstenaar
13:00, Heerewaarden, MFC De Steen. Een boomkunstenaar maakt een nieuwe kabouterboom die een plek krijgt bij het MFC.

Concert Thomas Schüler
14:30, Neerijnen, Stroomhuis Neerijnen. In de serie concerten van Rivierenland Klassiek speelt het duo Thomas Schüler en Christian Sanders. Entree: 15 euro, incl. glas wijn of fris.

maandag 16 september

Creatieve avond bij JOOP
19:30, Gameren, JOOP. Een creatieve avond met kosteloos materiaal. Entree: 1 euro, incl. koffie en thee.

dinsdag 17 september

Rolstoeldansen
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Dansen met rollator of rolstoel.

Open eettafel in Zaltbommel
17:00, Zaltbommel, Wijkhuis De Spellewaard. De lekkerbekjes van Vishandel Bronk staan op het menu, inclusief friet van 't Bommeltje. Entree: 7 euro. Aanmelden tot vrijdag 13 september via: info@wijkhuisdespellewaard.nl

Rabo Relatiecafé
18:00-21:00, Zaltbommel, Rabobank (Hogeweg 55). Geïnteresseerden krijgen informatie op maat over samenwonen, trouwen of uit elkaar gaan. Advocate Marjo Linssen, specialiste op het gebied van personen- en familierecht en mediator Edwin Baeten zullen tijdens deze avond naast de deskundigen van Rabobank Altena-Bommelerwaard aanwezig zijn. Informatie: 088-7226600 of rabobank.nl/altena-bommelerwaard.

Cinemaarten
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Yesterday' van Danny Boyle. 'Slumdog Millionaire' regisseur Danny Boyle strooit slim en respectvol de Beatles hits door het energieke 'Yesterday', de film naar het aanstekelijke scenario van Richard Curtis, bekend van de iconische romcom 'Four Weddings and a Funeral'. Origineel, komisch, romantisch en swingend.

woensdag 18 september

Repair Café Bommelerwaard
14:00, Kerkdriel, de Leyenstein. Elke derde woensdag van de maand staat het Repair Café Bommelerwaard op het programma. Geïnteresseerden kunnen daar hun kapotte spullen laten repareren.

donderdag 19 september

Workshop stadsgezicht Diorama
09:30, Zaltbommel, MuseumAtelier. In het stadsmuseum worden stadsgezichten bekeken. De workshop is speciaal bestemd voor senioren van zestig jaar of ouder.

Koffie drinken bij JOOP
10:00, Gameren, JOOP. Een ochtend koffie drinken met iets lekkers. De kosten bedragen 1 euro voor de koffie en thee, Het 'lekkers' kost 1 euro.

Alzheimer Café Bommelerwaard
19:00, Ammerzoden, De Weesboom. De avond van Alzheimer Café Bommelerwaard heeft ditmaal als thema: 'Als thuis wonen moeilijk wordt/niet meer gaat'. Mirjam Wolf namens Brabant Zorg en Connie van Hoorn namens STMR/ Santé Partners, verzorgen samen met de gespreksleiding deze avond. De toegang is gratis.