• Zestien koninklijke onderscheidingen bij de brandweer.
• Zestien koninklijke onderscheidingen bij de brandweer. Foto: Lya Cattel

Lintjesregen bij Bommelse brandweer

gameren • Maar liefst zestien brandweermannen kregen vrijdag de versierselen opgespeld die horen bij het lidmaatschap in de Orde van Oranje Nassau. Zo voorkomt de gemeente dat zij hun lintje mislopen. De regeling waarbij brandweervrijwilligers bij langdurige inzet automatisch worden onderscheiden, vervalt namelijk binnenkort.

Burgemeester Peter Rehwinkel reikte de koninklijke onderscheidingen uit tijdens een feestavond van de brandweerposten Brakel, Gameren, Nederhemert en Zaltbommel. Van deze posten zijn zestien brandweermannen meer dan twintig jaar vrijwillig brandweerman.

Het Kapittel voor de Civiele Orden wijzigt per 1 januari 2020 de regeling voor het toekennen van koninklijke onderscheidingen aan de vrijwillige brandweer. In de nieuwe regeling komt een vrijwillige brandweerman bij langdurige inzet niet meer automatisch in aanmerking voor een onderscheiding.

"Wij waarderen de inzet en de langdurige trouwe repressieve dienst van onze vrijwillige brandweermannen enorm. Daarom dienden wij een voorstel voor deze zestien Koninklijke Onderscheidingen in, voordat de regeling per 1 januari vervalt", legt de gemeente Zaltbommel uit.

De onderscheiden vrijwilligers zijn:

Van de post Brakel:

Peter Klop, Kees van der Zalm en George van der Zalm.

Van de post Gameren:

Jaap van de Werken, Bas van Wijk, Meck van Wijk, Bas Struijk, Catharinus Baijense, Henk van Wijk uit Nieuwaal en Gerrit de Weert uit Bruchem.

Van de post Nederhemert:

Hendrie Hak.

Van de post Zaltbommel:

Ben van Steenbergen, Martin Schouten, Rob Meershoek en Sebastiaan van Gijn.

Marcel Hutten uit Zaltbommel kon niet aanwezig zijn deze avond. Daarom ontvangt hij zijn koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau tijdens de traditionele lintjesregen in 2020.