Roland Gieles
Roland Gieles Foto: Lya Cattel

SERIE

Jan van
Heeswijkprijs

Dit jaar bestaat de Historische Kring Bommelerwaard 55 jaar. Ieder lustrum reikt de kring de Jan van Heeswijkprijs uit aan een persoon, een groep of een instelling die in de voorgaande vijf jaren een bijzondere bijdrage heeft geleverd voor de historiekennis van de Bommelerwaard of de verbreiding daarvan. In Het Kontakt stellen we de komende weken de genomineerden voor. Op 28 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

Naam: Roland Gieles
Leeftijd: 30
Woonplaats: Zaltbommel

Wat is jouw bijdrage aan de historiekennis van de Bommelerwaard? "In 2011 heb ik mij tijdens mijn studie kunstgeschiedenis als vrijwilliger aangemeld bij het Stadskasteel. Daar ben ik onderzoek gaan doen naar de lokale (kunst)geschiedenis, met de negentiende eeuw als zwaartepunt. François-Willem De Virieu (1789-1876) had daarbij mijn interesse. Ik was in 2014 de initiatiefnemer van een tentoonstelling over zijn leven en werk. Vanaf 2017 doe ik in opdracht van de gemeente cultuurhistorisch onderzoek naar De Virieu en de herinrichting van de stadswallen tot wandelpark. De afgelopen jaren heb ik mij ook beziggehouden met educatie, bijvoorbeeld door te helpen bij kunsteducatieprojecten voor Bommelerwaardse scholen. Ook voor volwassenen blijft educatie belangrijk. In 2017 heb ik daarom samen met drs. Robbie Dell'Aira in Zaltbommel een symposium georganiseerd over Maarten van Rossem. Sinds januari 2019 ben ik conservator van het Stadskasteel en hou ik mij wekelijks bezig met het bekend maken van de Bommelerwaardse geschiedenis voor zowel lokale inwoners als toeristen."

Wat boeit jou aan geschiedenis? "Geschiedenis is zo interessant, omdat het de basis is van onze cultuur. In de geschiedenis vinden we wie wij zijn en waar we vandaan komen. Maar ook leert de geschiedenis ons kritisch kijken naar het heden en de toekomst. We kunnen leren van in het verleden gemaakte keuzes en de consequenties daarvan."

Waarom vind je (regionale) historiekennis belangrijk? "Regionale historiekennis is belangrijk, omdat het ons met andere ogen leert kijken naar onze omgeving: waar we wonen, werken, naar school gaan en onze vrije tijd besteden. De straten in het centrum, de stadswallen, de dorpen met hun oude kastelen, de dijken en polderdistricten hebben een lange geschiedenis. Wie daar oog voor heeft, zal zijn omgeving nog meer waarderen en zal zorg dragen voor dat erfgoed."

Als je de prijs wint, waar ga je dan het geldbedrag van 500 euro aan besteden? "Dat weet ik nog niet. Een deel van het geld zal ik besteden aan een aankoop voor het museum."