• Maison Publiek is te vinden op Steenweg 1.
• Maison Publiek is te vinden op Steenweg 1. Foto: Britta Alink

Bewondering voor industrieel erfgoed

zaltbommel • De laatste werkperiode in 'kunstenaarshuis' Maison Publiek wordt ingevuld door vier Zaltbommelse kunstenaars. Zij richten hun artistieke blik op zware industrie, met name de mijnbouw.

'Mine' is een project van Heidi Huyzendfeld, Jos Scholtes, Willem Jan Buitehuis en Peter Venrooij. "Vanuit onze beleving en verwondering voor het gebouwde technologische landschap ondernemen wij een poging de sensatie voor industrieel erfgoed artistiek te verbeelden." De kunstenaars richten zich op de rol van de mens, die met veel vernuft, arbeid en volharding een technologisch hoog ontwikkelde wereld heeft weten te creëren. "In het bijzonder zijn we gefascineerd geraakt door de persoonlijke verhalen en familiegeschiedenis van Jos waarmee hij ons een inkijk biedt in het leven en werken van de mensen die in de Limburgse kolenmijnen de kost verdienden. Met het delven van het zwarte goud waren het de koempels die de motor van de economie draaiend hielden en zo een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de groei van onze welvaart."

Met verschillende disciplines (schilderijen, beelden, installaties, foto's en video) werkt het viertal sinds 26 augustus tot 14 september in de open ateliers van Maison Publiek aan de Steenweg 1 te Zaltbommel. De ateliers zijn vrij toegankelijk van donderdag tot en met zondag van 13:00 tot 22:00 uur. Op 7 september wordt het groepsproject 'Mine' gepresenteerd met onder meer een lezing. De bijeenkomst duurt van 19:30 tot 22:30 uur.

Verder is in Maison Publiek een expositie te zien van 'Jersey Barrier' van Mauriece Droogh, de Zoutinstallatie van Leontien Vossen (van 5 tot en met 14 september) en tekeningen van Jacco de Jager (Donorbrain). Op zondag 8 september is er bovendien een installatie van Jan van de Meer in de openbare buitenruimte. Vrijdagavond 13 september geeft Jeroen Stijlaart, één van de initiatiefnemers van het inloopatelier, een lezing over de vier maanden dat Maison Publiek geopend is geweest. Zaterdag 14 september volgt de finissage van Mauriece Droogh en Mine.