• De zijspanklasse leverde spectaculaire beelden op.
• De zijspanklasse leverde spectaculaire beelden op. Foto: Lya Cattel

'Dan maar een keer niet naar Nivo'

zaltbommel/gameren • Op de Uiterwaarden tussen Zaltbommel en Gameren vond zaterdag het motorcross-evenement van MSV De Waal en MCC Neerijnen plaats. De 'historische grond' aan de oever van de Waal werd door de 216 deelnemers vakkundig omgeploegd, tot groot plezier van de in groten getale toegestroomde toeschouwers en supporters.

Precies zeventig jaar geleden startte men in Zaltbommel met het motorcross-evenement dat uitgroeide tot een begrip in de motorcrosswereld. Totdat er in 2000 roet in het eten werd gegooid. De uiterwaarden waar de races plaatsvonden, werden aangemerkt als natuurgebied en dus kwam er een einde aan de traditionele motorcross. Anno 2019 is het evenement weer helemaal terug. En dat heeft men geweten. De ronkende crossmotoren reden, gleden en vlogen zich een weg over het gortdroge parkoers. De 23-jarige Jarin van Tiel was één van de rijders die het in zijn eigen achtertuin mocht gaan proberen. Hij beleefde er gelijk zijn vuurdoop: "Het is voor mij de eerste wedstrijd die ik meerijd. En gelijk een thuiswedstrijd. Deze kon ik niet laten schieten. Ik heb van iedereen te horen gekregen dat ik gewoon rustig aan moet doen, niet te gek doen, mijn eigen lijnen rijden. En dan zien we wel hoe ver we komen."

Van Tiel was niet de enige die het op deze zaterdag dicht bij huis zocht. Dat deed namelijk ook Henk de Vries. De 63-jarige oer-Zaltbommelaar zit in het bestuur van MSV De Waal en draagt het evenement dan ook een warm hart toe: "Ik vind het fantastisch. Vroeger heb ik zelf ook op een crossmotor gereden. Van 1977 tot 1987. Welk niveau? Het laagste van het laagste! Maar ik heb het hartstikke leuk gehad. Overal geweest. Van Limburg tot Lelystad. Toen waren er ook nog heel veel circuits, maar er zijn er in de tussentijd wel een hoop verdwenen. Heel Zaltbommel is enthousiast dat het hier in ieder geval voor dit jaar weer terug is", aldus De Vries, die daardoor wel zijn vaste zaterdagbesteding als terreinbeheerder van sportpark De Watertoren moet overslaan: "Dit is nog net iets mooier dan voetbal. Dan maar een keer een zaterdag niet naar Nivo."

In het deelnemersveld was niet alleen de nabije regio vertegenwoordigd, verre van. De zijspanklasse kende deelnemers uit België en ook in de andere klassen kwamen deelnemers van heinde en verre. Zo ook Hans Woltman (55), die vanuit Giessenburg naar Zaltbommel was afgereisd. Hij ziet door de jaren heen dezelfde neergaande trend die De Vries ook al omschreef. Woltman verbaast zich er dan ook over dat het in Zaltbommel wel is gelukt om een motorcross-evenement op te zetten: "Mensen kunnen tegenwoordig niks meer van elkaar hebben. Dan vind ik het knap dat ze toch iedereen op één lijn hebben gekregen om dit mogelijk te maken. Maar ja, je moet gewoon geluk hebben met een wethouder die meewerkt. En gelukkig zijn ze niet allemaal van GroenLinks. Want anders heb je gewoon pech."