Alois van Doornmalen
Alois van Doornmalen Foto: Lya Cattel

Jan van
Heeswijkprijs

Dit jaar bestaat de Historische Kring Bommelerwaard 55 jaar. Ieder lustrum reikt de kring de Jan van Heeswijkprijs uit aan een persoon, een groep of een instelling die in de voorgaande vijf jaren een bijzondere bijdrage heeft geleverd voor de historiekennis van de Bommelerwaard of de verbreiding daarvan. In Het Kontakt stellen we de komende weken de genomineerden voor. Op 28 september wordt de winnaar bekendgemaakt.

Naam: Alois van Doornmalen
Leeftijd: 59
Woonplaats: Ammerzoden

Wat is uw bijdrage aan de historiekennis van de Bommelerwaard? "Mijn bijdrage, een afgerond promotieonderzoek aan de universiteit van Leiden (gepubliceerd: De Herlaars in het Midden-Nederlands rivierengebied), bestaat voor wat de Bommelerwaard betreft uit twee delen. Ten eerste een onderzoek naar de opdrachtgever (bouwheer) van het kasteel Ammersoyen. Die was niet bekend. Mijn onderzoek staaft dat dit huis door Dirk van Herlaar, medio 1325 werd gebouwd. Ten tweede een onderzoek naar het hoe en wanneer de Herlaars de rechten in de Bommelerwaard die in het leenboek van Ameide staan genoteerd verwierven (het merendeel na een oorlog (1318) in de Bommelerwaard). Mijn onderzoek raakt het begin van de Bommelerwaard en betreft vrijwel alle dorpen in de Bommelerwaard."

Wat boeit u aan de (regionale) geschiedenis? "Van jongs af aan ben ik geboeid door geschiedenis en daarom heb ik de studie van leerkracht geschiedenis (en aardrijkskunde) gevolgd in Tilburg. Later ben ik geschiedenis gaan studeren, gevolgd door mijn promotie-onderzoek."

Waarom vindt u (regionale) historiekennis belangrijk? "Pff...wat een filosofische vraag! Laten we het erop houden dat het verklaren, maar zeker ook het beseffen en relativeren van de huidige omstandigheden/ontwikkelingen, dan wel het beantwoorden van de vragen als 'waarom...' alleen kan indien je kennis hebt van de geschiedenis van het onderwerp. Daarin staat het handelen van de mens dan centraal, die is in alle eeuwen hetzelfde gebleven. Wat ons nu drijft is niet anders dan wat onze voorouders in de voorbije tijd deed leven."

Als u de prijs wint, waar gaat u dan het geldbedrag van 500 euro aan besteden? "Geschiedenisboeken, daar heb je er nooit genoeg van..."