• Pop-upkeukens in de Sint-Maartenskerk.
• Pop-upkeukens in de Sint-Maartenskerk. Foto: ProefLOKAAL

ProefLokaal sluit Cultuurfestival af

zaltbommel • Het culinaire festival ProefLokaal op vrijdag 13 en zaterdag 14 september vormt dit jaar de afsluiting van Cultuurfestival Bommelerwaard.

Liefhebbers van lekker eten kunnen in de Sint-Maartenskerk genieten van een heerlijk diner. ProefLokaal is een paar jaar geleden opgezet om de samenwerking te stimuleren tussen lokale producenten van alles wat groeit en bloeit in de Bommelerwaard en de chef-koks van toprestaurants in de streek. Samen maken ze speciaal voor het festival culinaire gerechtjes van varkens- of rundvlees, groenten en klein fruit, kruiden, zuivelproducten en paddenstoelen.

In de Sint-Maartenskerk worden acht 'pop-up' keukens geplaatst waar de chef en hun keukenbrigade de gerechten ter plekke bereiden en serveren als amuses. Ze kunnen uiteraard ook direct vertellen over de herkomst van de ingrediënten. Bij de heerlijke amuses worden tijdens het festival ook op de gerechten afgestemde wijnen geschonken en serveert Bommelaarbier als lokale brouwer een lekker biertje.

Vrijdag 13 september staat een Amusediner op het programma. Zaterdag 14 september staat in het teken van het Cultuurdiner, want dan is ook de feestelijke afsluiting van het Cultuurfestival Bommelerwaard. De restaurants die tijdens het festival acte de presence geven zijn De Fuik, La Folie, Flicka, Bistro In Petto, Salt, Bommels Bakhuys, La Provence en Dukdalf.

Voor de diners zijn losse kaarten te koop. Daarnaast zijn voor beide avonden tegen een beperkte meerprijs een aantal exclusieve Netwerktafels en Vriendentafels beschikbaar, inclusief een royaal aantal consumptiemunten. De ontvangst begint dan al met een persoonlijk welkom en met feestelijke bubbels.

Jeugdige fijnproevers

ProefLokaal biedt ook de schoolgaande jeugd weer de gelegenheid om op het Junior Festival te ervaren wat je met het bereiden van maaltijden allemaal kunnen met producten uit de regio. Door te doen, te proeven en vragen te stellen, krijgt de nieuwe generatie een beeld van wat gezonde voeding is, waar ons voedsel vandaan komt en hoe eten tot stand komt. Vanuit de basisscholen in Zaltbommel en Maasdriel kwamen er maar liefst 430 aanmeldingen. Er is echter slechts plaats voor 263 deelnemers.

Kaarten voor de diners kunnen uiterlijk 11 september worden besteld op:

q www.proeflokaalbommelerwaard.nl