• V.l.n.r. Wendy Nijhuis (Rabobank), Mariëlla van Heck en Eugenie Kaspori (Welzijn Bommelerwaard).
• V.l.n.r. Wendy Nijhuis (Rabobank), Mariëlla van Heck en Eugenie Kaspori (Welzijn Bommelerwaard). Foto: Janneke Boogaard

Symposium over werk en mantelzorg

zaltbommel • Welzijn Bommelerwaard organiseert woensdag 25 september een gratis symposium over het combineren van mantelzorg en een baan. Op de agenda: praktische tips voor werkgevers en positieve verhalen van ervaringsdeskundigen.

Het combineren van werk en privéleven kan een uitdaging zijn, en het wordt er niet makkelijker op als daar de zorg voor een naaste bij komt. "Door bezuinigingen in de zorg wordt er steeds meer een beroep gedaan op het eigen netwerk van mensen. En tegelijk worden we gestimuleerd om meer te gaan werken. Dat hóeft geen probleem te zijn, dat willen we graag uitdragen tijdens het symposium", zegt Eugenie Kaspori, directeur van stichting Welzijn Bommelerwaard.

Het zijn ook in dit geval de kleine dingen die het doen. Mariella van Heck, mantelzorgconsulent bij Welzijn Bommelerwaard: "Een luisterend oor van een werkgever kan al veel helpen. Mantelzorgers voelen zich vaak bezwaard om ergens om te vragen, ze willen niet klagen. En ze hebben geen tijd om ook nog eens uit te gaan zoeken waar ze eigenlijk recht op hebben. Dus nemen ze maar weer een vrije dag of melden zich ziek."

Kaspori: "Als werkgever kun je bijvoorbeeld op een rij zetten welke regelingen er zijn voor verlof en tijdens functioneringsgesprekken standaard bespreken of iemand mantelzorg verleent. Ik snap dat het niet voor elk bedrijf makkelijk is om bijvoorbeeld soepel om te gaan met werktijden, maar met wat creativiteit is er veel mogelijk. Een flexibele werkgever is een aantrekkelijke werkgever, en een werknemer die goed in zijn vel zit kan het werk ook beter aan."

Ook professionals uit de zorg, overheidsinstanties en zorgvragers zelf zijn welkom bij het symposium, dat plaatsvindt in het Coöperatiehuis van Rabobank Altena-Bommelerwaard aan de Hogeweg in Zaltbommel. Er zijn drie presentaties. Ingeborg Mussche is expert in het adviseren van mantelzorgers en werkgevers. Christa Vonk is zelf mantelzorger en vertelt hoe zij samen met haar werkgever Brabantzorg de weegschaal in evenwicht houdt. De Rabobank zelf geeft informatie over de mogelijkheden om mantelzorgers en zorgvragers financieel te ontzorgen. Wendy Nijhuis: "Onze mobiele adviseurs komen bij de mensen thuis. Dat maakt het maken van een afspraak vaak een stuk makkelijker. We leggen ook uit hoe het afgeven van een volmacht werkt en geven informatie over het herkennen van financieel misbruik en fraude."

Kaspori is blij met de gastvrijheid en inhoudelijke inbreng van de Rabobank. Nijhuis: "En wij vinden het fijn om op deze manier een maatschappelijke bijdrage te leveren." Het symposium op 25 september begint om 18:00 uur met een broodje. Het programma duurt tot 21:00 uur. Aanmelden kan tot 11 september via mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl.


Janneke Boogaard