• Marianne Kruis (l) draagt de winkel over aan Betty Vervoorn.
• Marianne Kruis (l) draagt de winkel over aan Betty Vervoorn. Foto: Lya Cattel

Nieuwe eigenaresse 'De Schatkamer' in Brakel

brakel • Vanaf dinsdag 3 september heeft De Schatkamer een nieuwe eigenaresse: Betty Vervoorn.

Zij neemt het stokje over van Marianne Kruis, die de winkel aan de Molenkamp in 2010 opende. In de loop der jaren is de winkel uitgegroeid tot een zaak vol verrassingen met een heel divers aanbod op het gebied van cadeautjes en woondecoratie. Het Poolse servies Bunzlau Castle en het het servies van Pip trekt vele trouwe klanten, maar er is ook ruim keus aan tassen, shawls en accessoires.. Marianne begon op haar zestiende al te werken. Eerst 26 jaar in de gezondheidszorg, daarna tien jaar op Landgoed Mariënwaerdt in Beesd, waar ze in de winkel stond, rondleidingen verzorgde en werkte in de Bed & Breakfast. Bijna tien jaar geleden zette ze de stap om de winkel in haar geboortedorp te beginnen. "De reacties waren in het begin heel positief, maar ook dachten veel mensen dat ik het niet zou redden in zo'n klein dorp", lacht Marianne. "Ze zeiden: 'Leuk dat je het probeert, maar dat gaan nooit lukken'".

Drukker en drukker

Het tegendeel is waar: in korte tijd groeide ze naar een eigen collectie toe, waar mensen graag een paar kilometer voor omrijden. Want de klanten komen niet alleen uit Brakel en directe omgeving, maar ook uit bijvoorbeeld Ammerzoden, Den Bosch, Rosmalen en zelfs Rotterdam. Het werd drukker en drukker en Marianne kon het zich veroorloven om personeel in te huren. De afgelopen twee jaar kon ze onder andere een beroep doen op Betty. Zij heeft jarenlang in verschillende kledingwinkels in onder andere Zaltbommel gewerkt, waaronder Van Uffelen en de laatste jaren bij Jan & Jantje. "Ik heb altijd wel een winkel voor mezelf willen beginnen", vertelt de 39-jarige Betty. "Dus toen Marianne in januari vertelde dat ze er dit jaar mee wilde stoppen, was ik meteen positief. In maart nam dit serieuze vormen aan. Ik ken deze winkel, ik weet waar ik aan begin. Als ik deze kans niet aanpak, heb ik voor altijd spijt."

Weekje gesloten

Deze week is de winkel gesloten. Dan gaan de oude en nieuwe eigenaresse samen aan de slag om de boel weer opnieuw in te richten. Afgelopen zaterdag heeft Marianne voor het laatst in de winkel gestaan. Betty neemt zaterdag 31 augustus afscheid van Jan & Jantje in Zaltbommel. Daarna is de winkel in haar eigen woonplaats Brakel helemaal van haar. "Vaste klanten hoeven niet bang te zijn dat ik er veel aan ga veranderen", lacht Betty. "De wintercollectie van Zusss is onderweg, dus er komt weer veel keus in kleding en tassen. Ook de andere vertrouwde merken blijven gewoon verkrijgbaar." Ook aan de openingstijden zal niets veranderen. De mooie collectie kaarsen, de waxblaadjes van Scentchips, de mooie zeepjes en geurzakjes van Bridgewater blijven volop verkrijgbaar. "Ruime keuze hebben we altijd gehad", vertelt Marianne. "Maar van elk accessoire kocht ik een beperkt aantal in."

Mooie gesprekken

Voor Marianne breekt dan een nieuwe periode aan. "Ik ben nu 62 jaar", vertelt ze. "Mijn man Bas is al zes jaar thuis. We hebben een fijn huis in Beesd, met een grote tuin en een paar dieren. En we hebben kleinkinderen, waar we ook meer mee willen doen." Ze gaat haar winkel wel missen. "Vooral het contact met de klanten", vertelt ze. "Doordat ik hier oorspronkelijk vandaan kom, ken ik veel mensen al heel erg lang. We hebben mooie gesprekken gehad over huwelijken, geboortes of sterfgevallen. Veel mensen hebben persoonlijke verhalen met me gedeeld."

Betty verheugt zich enorm op het zelfstandig ondernemerschap. In de loop van september volgt een officiële opening. "En ik sta op 24 oktober op de Ladies Night in De Kreek in Kerkdriel", vertelt ze.

Britta Alink