donderdag 22 augustus

Expositie Ad van den Oord
9:00-19:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Expositie van de Drielse kunstschilder Ad van den Oord. Sinds zijn pensioen schildert hij graag op doek. "De vrolijke drinker" van Frans Hals, Ot en Sien, het "Melkmeisje" van Vermeer, maar ook stillevens en prachtige stadsgezichten van 's-Hertogenbosch en Zaltbommel. De tentoonstelling is te zien tot eind september. Toegang gratis.

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Koffie kost 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro. Iedereen is van harte welkom.

vrijdag 23 augustus

Fietsexcursie Munnikenland
13:00-16:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Avontuurlijke natuurfietstocht voor de hele familie met de gids van Staatsbosbeheer. Een rit langs de Waal, over de relatief nieuwe Wakkere Dijk en langs het moeras. Onderweg kleine stops en oog in oog staan met de grote grazers in dit gebied: Konikpaarden en Rode Geuzen. Deelname kost 5 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Vertrek vanaf de grote parkeerplaats. Aanmelden verplicht:
www.staatsbosbeheer.nl

Kienen met KBO
13:30-16:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Maandelijks kienen met het wereldberoemde duo Toos en Toon. Voor 50-plussers. Georganiseerd door KBO Maasdriel. Deelname kost 4 euro, een extra kaart 1 euro.

Crazy Bingo Show
19:30, Kerkdriel, De Kreek. The Crazy Bingo Show: bingo spelen, lekker lachen, dansen, zingen en een feessie bouwen. Presentatie door Johnny Talento met scherpe humor, interactie, grappen en grollen. Tickets kosten 10 euro en zijn te koop bij OHC Maasdriel (eerste verdieping De Kreek) of online via:
www.ticketkantoor.nl

zaterdag 24 augustus

Bommelerwaardse Paardendag
9:00, Ammerzoden, Heiligenweg 6. In de ochtend dressuurwedstrijden, 's middags springwedstrijden, bixie, Friezen aanspannen, Boerenwagen met shires, Brabants Span en Vliegend Tapijt. Voor kinderen Strodorp, knutselen, schminken en kinderboerderij. Van 14:00 tot 16:00 uur meet & greet met Britt Dekker.
www.bwpaardendag.nl

Dorpsfeest Aalst
9:00, Aalst, centrum. Aalst viert het 1205-jarig bestaan. Dorpsontbijt (tickets á 2 euro te koop bij Van Horssen), vanaf 11:00 uur markt met zo'n tachtig kramen. In de Kerkstraat oldtimers, oude brommers en antieke tractoren. Kleine kermis met o.a. draaimolentje en kinderactiviteiten. Gratis schminken (10:00 tot 13:00 uur), op de foto met Captain America (12:00 tot 13:00 uur) en genieten van Clown Joris (13:30 tot 15:30 uur). Van 16:00 tot 20:00 uur gezellig muziek van Torkest.

Historische Oogstdag
10:00-17:00, Ophemert, Molenstraat 34. Stond gepland op 17 augustus, maar is vanwege het weer verplaatst naar 24 augustus. Georganiseerd door de Betuwse Historische Tractoren Club (BHTC). Paarden en ploegen, graankorrels zaaien met de hand, oogsten met zeis of sikkel. Ook demonstraties met dorskast, zelfbinder, tractoren en machines. Kinderen kunnen koekjes bakken van zelf gemalen meel, rondjes rijden op een kleine trekker en naar de kleine kinderboerderij. Marktkraampjes met oude ambachten, een Pipowagen voort getrokken door een paard, hamburgers, saté, poffertjes en drankjes. Toegang gratis.
www.bhtc.nl

Open Dag 3D printen
10:00-15:00, Ammerzoden, Tractus3D Bernseweg 14. Wat is 3D printen en hoe worden 3D printers gemaakt. Met springkussen en kleurwedstrijd voor de kinderen. Parkeren en toegang gratis.

Open dag opleiding yogadocenten
13:00-15:00, Hedel, Yogastudio Svaha. Open dag voor de opleiding tot yogadocent. Ook op 31 augustus. De opleiding is een 200 uurs training van een jaar. Met docenten uit binnen- en buitenland. Kleinschalig en individueel gericht. De opleiding werkt samen met het opleidingsinstituut PDI in India. Studenten krijgen dan ook naast de 150 uur in Hedel een training aangereikt van 50 uur in India. Met lessen van artsen en yogamasters aldaar. Meer informatie bij Gerdie van Gerwen: 06-22510577 of gerdie@svaha.nl
www.svaha.nl

Masai & Mzungu
14:30, Zaltbommel, Gasthuiskapel. De Tanzaniaans-Nederlandse zangeres Nienke Nasserian Nillesen vertelt het bijzondere verhaal over haar Masai-familie. Over haar band met haar vader, stamhoofd van de Masai en haar 34 broertjes en zusjes. Persoonlijke verhalen wisselt zij af met klassieke aria's en Afrikaanse liederen. In Masai & Mzungu kijkt de de ogen van één van haar broers naar Nederland. Een voorstelling over het leven tussen twee werelden, over cultuurverschillen, de familieband en muziek als verbindende factor. Met Ben van Daal op piano en Demos Horn slagwerk. Georganiseerd door Kompas en Engelenbak in het kader van Cultuurfestival Bommelerwaard. Entree: 15 euro incl. hapje/drankje in de pauze.
www.cultuurfestivalbommelerwaard.nl

Jaap Zwart op orgel
20:00, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Organist Jaap Zwart speelt werk van Mendelssohn, Bach en Reger maar ook van minder bekende componisten zoals Hermann Schroeder en Johan Haaksma. Ook speelt hij een eigen versie van de revolutionaire compositie 'Ad nos, ad salutarem undam' van Franz Liszt. Entree: 8 euro. Georganiseerd door Muziekkring Bommelerwaard.

zondag 25 augustus

Dienst met Harry de Vries
10:00, Opijnen, hervormde kerk. Oud-burgemeester Harry de Vries gaat voor. Hij was tot 1 januari waarnemend burgemeester van de gemeente Neerijnen. Jos van Maanen verzorgt het orgelspel. Na afloop koffie/thee in hervormd centrum Maranatha.

Zeister Muziekdagen
12:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Concert door masterclass-deelnemers van de Zeister Muziekdagen; ontmoetingsplaats voor internationale conservatorium-studenten en young professionals. Entree: 10 euro, studenten en jeugd tot 18 jaar: gratis. Reserveren: engelenbak@gmail.com of
www.engelenbakzaltbommel.nl

maandag 26 augustus

Middag over WMO
13:30, Ammerzoden, d'n Dissel. Georganiseerd door Seniorenvereniging Sint Jozef. Mevrouw Verhoeven en de heer Sax van de gemeente Maasdriel komen vertellen over de WMO. Interessant voor wie daar al gebruik van maakt of dat in de toekomst denkt te moeten doen. Wat valt onder de WMO en wat niet. Wat is 'zorg in natura', een PGB, een woonvoorziening, huishoudelijke hulp of vervoersvoorziening. En hoeveel euro's moet u bijbetalen. Ook niet-leden zijn welkom.

Inloopavond Bossche Poort
19:30-21:30, Zaltbommel, De Poorterij. Presentatie van twee conceptvisies voor het gebied Bossche Poort. Inwoners zijn welkom om hun mening erover te geven. Aanmelden is niet nodig.

Creatieve avond
19:30, Gameren, JOOP. Creatieve avond met kosteloos materiaal. Deelname kost 1 euro incl. koffie/thee.

dinsdag 27 augustus

Klussen en kletsen
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. Ook boeken ruilen.

woensdag 28 augustus

Rondleiding voor kinderen
14:00-15:30, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Speciaal voor kinderen en hun (groot)ouders. De kinderen mogen zich eerst verkleden tot jonkvrouw of ridder, daarna gaan ze met de gids op pad. Onderweg zien ze o.a. de torenkamers, de ridderzaal, 'plonsplees' en schatkisten. Ook naar de wapenkamer en de spannende kerker van het kasteel. Entree voor kinderen: 5,25 euro, volwassenen: 9,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/ammersoyen

Repair Café
14:00-17:00, Zaltbommel, Pand 9. Kapotte spullen laten repareren of herstellen. Klein elektra, kleding, speelgoed, fietsen, meubeltjes, computers. Weggooien? Mooi niet!

Familiedag Leyenstein
14:30-17:30, Kerkdriel, De Leyenstein. Oudhollandse spelen, springkussen en de RAR Zomertour: foto laten maken voor een green screen waarna deze in een oude kaart of foto geplaatst wordt. In ruil voor een donatie aan Stichting Leergeld. Na afloop samen pannenkoeken eten (1 euro per stuk). Toegang gratis.

donderdag 29 augustus

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Koffie kost 1 euro, iets lekkers erbij ook 1 euro. Iedereen is van harte welkom.

Mantelzorgcontactgroep
10:00, Zaltbommel, wijkhuis De Spellewaard. Bijeenkomst van de Mantelzorgcontactgroep, een groep die is bedoeld voor mantelzorgers die graag met andere mantelzorgers in gesprek gaan. Er is altijd een gespreksleider aanwezig. Mantelzorgers die nog niet met deze contactgroep bekend zijn, worden van harte uitgenodigd om eens kennis te komen maken. Voor het deelnemen aan deze ochtend zijn geen kosten verbonden.Aanmelden is gewenst en kan bij Jacomien de Bruin, Stichting Welzijn Bommelerwaard, 0418-634231 of mantelzorg@welzijnbommelerwaard.nl.

Senioren Quiz
15:00, Kerkdriel, Opa Pietje. Kunstgoed 2019 is een programma met activiteiten op het gebied van kunst en cultuur voor senioren(60+) uit de Bommelerwaard. De seniorenquiz van deze middag staat garant voor een leuke bijeenkomst voor iedereen vanaf 60 jaar. Een quiz met vragen, fragmenten, foto's en muziek uit de jaren '50, '60 en '70. Aanmelden kan als team of alleen, dan wordt er een plekje bij een team gezocht. Aanmelden via quizevents@gmail.com of 06-36398718.

vrijdag 30 augustus

Nachtvlinders kijken
20:00-22:00, Zaltbommel, Kloosterwiel. De nachtvlinders worden met stroop en lampen verleid om zich op witte lakens en bomen te laten bewonderen. Een bijzonder schouwspel met Natuurwacht Bommelerwaard. Start aan de zuidkant, bij het bruggetje. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Bij erg slecht weer wordt de excursie verzet, check daarom de website. Meer informatie bij Lot Tönis: 06-13512226.
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

zaterdag 31 augustus

Rommelmarkt Jeu de Bommel
8:30-15:30, Zaltbommel, Jeu de Bommel. Jaarlijkse rommelmarkt op het terrein aan de Thorbeckestraat 53A (naast het zwembad). Er zijn nog enkele kramen te huur. Informatie: g.vangameren@chello.nl of 06-50503658.

Fietstocht HHK
9:00, Zuilichem, Uilkerweg 21b. Jaarlijkse fietstocht van Hersteld Hervormde Kerk. Dit jaar de 'Langs de Grenzenroute', een mooie route met afwisseling van natuur en cultuur. Start 30 km tussen 9:00 en 12:00 uur, start 50 km tussen 9:00 en 11:00 uur. Deelname kost 4,50 euro p.p., maximaal 17,50 euro per gezin. Eten en drinken zijn te koop. Meer informatie: 0418-673083 of akuijntjes@kliksafe.nl

BoelevaArt in Hedel
9:00, Hedel, Boerengolf van Zeelst. Van 9:00 tot 11:00 uur Poëzie-ontbijt in het weiland. Middagprogramma met straattheater, streekmarkt met lokale producten, kindertheater, dj, terras met wijnbar, proeverijen en foodtrucks van lokale bodem. Hoogtepunt is om 18:00 uur: circa 20 reusachtige luchtballonnen stijgen op vanaf het weiland. Daarna livemuziek met coverband Mrs. Stuyvenberg, foodtrucks en night-glow van luchtballonnen die speciaal aan de grond blijven en het terrein feeëriek verlichten. Onderdeel van Cultuurfestival Bommelerwaard.
www.boelevaart.nl

Motorcross Zaltbommel
9:00, Zaltbommel, langs de dijk naar Gameren. Motorcross in de uiterwaarden langs de dijk richting Gameren. Georganiseerd door MSV de Waal en MC Neerijnen. Met wedstrijden in diverse klassen waaronder 200 en 250 cc én zijspannen.

15 jaar 't Schansje
10:00-15:00, Zaltbommel, Krangstraat 6. Kinderdagverblijf en BSO 't Schansje vier het 15-jarig bestaan. Met name voor kinderen van 0 t/m 12 jaar volop leuke activiteiten.

Lezing over de stad
10:00-12:00, Zaltbommel, Museum Stadskasteel Zaltbommel. Eerste van tweeluik lezingen over de Bommelerwaard. Vandaag Roland Gieles over de stad Zaltbommel. Entree: 5 euro. Onderdeel van Cultuurfestival Bommelerwaard.

Open dag opleiding yogadocenten
13:00-15:00, Hedel, Yogastudio Svaha. Open dag voor de opleiding tot yogadocent. Ook op 31 augustus. De opleiding is een 200 uurs training van een jaar. Met docenten uit binnen- en buitenland. Kleinschalig en individueel gericht. De opleiding werkt samen met het opleidingsinstituut PDI in India. Studenten krijgen dan ook naast de 150 uur in Hedel een training aangereikt van 50 uur in India. Met lessen van artsen en yogamasters aldaar. Meer informatie bij Gerdie van Gerwen: 06-22510577 of gerdie@svaha.nl
www.svaha.nl

Triatlon Zaltbommel
14:00, Zaltbommel, Tijningenplas. 20ste editie van de 1/8 triatlon van Stichting Wielersupport Zaltbommelse Renners. 500 meter zwemmen in de Tijningenplas, daarna 20 km fietsen over de dijk richting Gameren, Nieuwaal en Zuilichem en terug via de Middelkampseweg naar de Wielkamp. Daarna 5 km hardlopen door de Waluwe richting A2 en Waalbandijk en langs het plantsoen naar de finish aan de Waalkade achter de Waterpoort. Voorinschrijven wordt op prijs gesteld en kan via:
www.wielersupport.nl

Kijk voor meer activiteiten op de uitagenda van www.hetkontakt.nl