• Het boek gaat onder andere over Slot Rossum.
• Het boek gaat onder andere over Slot Rossum. Foto: Janneke Boogaard

Boek met een Rossums tintje

rossum • Caspar Visser 't Hooft heeft een boek geschreven over het leven in grote buitenhuizen in de negentiende eeuw. Hij beschrijft onder andere wat er zoal gebeurde in Het Slot en Vredelust in Rossum.
In de negentiende en het begin van de twintigste eeuw woonden voorouders van Visser 't Hooft in grote buitenhuizen. Deze huizen werden in de regel binnen de familie overgeërfd, er zijn veel verhalen en anekdotes mee verbonden. Op basis hiervan, en ook door middel van oude brieven, foto's en geraadpleegde literatuur roept de auteur het leven in en om zeven buitenplaatsen op. Twee ervan bestaan nog. Van de andere vijf zijn alleen nog maar sporen over (toegangshek, parkaanleg, straatnaam…). Veel aandacht wordt besteed aan enkele markante personages: een kapitein die rond 1835 naar Japan (Deshima) voer, een burgemeester van Middelburg die het niet al te nauw nam met de zeden, een Haagse kunstschilder, een wilskrachtige hofdame van Anna Paulowna, een gouverneur-generaal met een passie voor orchideeën… 'Een hof tot ons gerief' wordt op 31 augustus gepresenteerd voor genodigden in het slot van Rossum. Het is voor 29,50 euro te koop bij de boekhandel en via bol.com.
Caspar Visser 't Hooft is auteur van onder andere de romans Feniksbloem (2012), Waldenberg (2014) en Brandende kolen (2017). Ook heeft hij verhalen en novellen op zijn naam staan. Hij heeft zijn jeugd in Nederland doorgebracht, maar woont sinds jaren in Frankrijk.


Ride For Life

ophemert • Voor de vijfde keer wordt op zondag 25 augustus de CWF Cycling Ride For Life gehouden vanuit Ophemert. De afstanden zijn 30, 70 en 110 kilometer. Ook wandelaars zijn welkom; er zijn drie nieuwe routes uitgestippeld van 11, 17 en 27,5 kilometer. Het vertrek is vanaf het Dijkhuis in Ophemert, daarna gaan de fietsers en wandelaars over prachtige Betuwse wegen naar het appelgebak bij rustpunt De Kooise Camping aan het Acquosemeer. Daarna weer terug om onder het genot van een gratis consumptie te genieten op het terras van het Dijkhuis. De volledige opbrengst is voor de strijd tegen kanker.

q www.cwfcyclingteam.nl


Middag over WMO

ammerzoden • Seniorenvereniging Sint Jozef houdt maandag 26 augustus om 13:30 uur een informatiemiddag over de WMO. De bijeenkomst vindt plaats in D'n Dissel (aan de achterkant van partycentrum De Weesboom). Mevrouw Verhoeven en de heer Sax van de gemeente Maasdriel komen vertellen over de WMO. Interessant voor mensen die er gebruik van maken of die denken er in de toekomst gebruik van te gaan maken. Aan de orde komen onderwerpen als 'zorg in natura', het PGB, een woonvoorziening, huishoudelijke hulp, de vervoersvoorziening en de eigen bijdrage. Ook niet-leden zijn welkom.


Afval in brand in vuilniswagen

hedel • Op de Winkelseweg in Hedel heeft maandag aan het begin van de middag een vuilniswagen in brand gestaan. De brand is ontstaan in het bedrijfsafval dat vervoerd werd in de wagen. Het is nog niet bekend wat de oorzaak van de brand is geweest. De chauffeur ontdekte de brand tijdens het rijden en hij kon zijn wagen nog net op een veilige plaats parkeren. De brandweer heeft het vuur geblust.