• De meeste containers doen het inmiddels wel, maar er zijn volgens de politiek nog veel meer problemen.
• De meeste containers doen het inmiddels wel, maar er zijn volgens de politiek nog veel meer problemen. Foto: Britta Alink

'Goodwill om afval te scheiden neemt af'

Brandbrief Bommelse politiek over Avri

zaltbommel • Vertegenwoordigers van vrijwel alle fracties in Zaltbommel zijn vorige week maandagavond bij een spoedvergadering geweest over de problemen met de ondergrondse containers. In een brief vragen ze om excuses van de Avri en actie van het college van burgemeester en wethouders.

Want hoewel de meeste containers het nu wel lijken te doen, leven er in de gemeente nog meer irritaties en zorgen. "Wij hebben hierover grote zorgen, omdat 'goodwill' richting de Avri en het nieuwe afvalsysteem noodzakelijk is om onze inwoners te motiveren hun afval goed te scheiden", schrijven de fracties.

Avri herkent zich in de kritiek van de gemeente Zaltbommel, benadrukt communicatie-adviseur Dorina Benedictus. Volgens haar behoren de storingen nu bijna allemaal tot het verleden. "In de tussentijd hebben we maatregelen genomen, zodat inwoners toch hun afval kwijt konden."

De lokale politici hebben zelf de afgelopen tijd van veel mensen klachten ontvangen over de bereikbaarheid van de Avri. "Wij verzoeken de Avri dan ook per direct een apart storingsnummer voor niet werkende afvalcontainers te openen, waar inwoners direct te woord gestaan worden."

Ook over de communicatie van Avri zijn de fracties niet te spreken. "Avri communiceerde vooral via persberichten naar lokale media", schrijven ze. "Deze aanpak heeft niet alle inwoners bereikt en de persberichten waren soms verwarrend en/of volgden elkaar te snel op."

Volgens Avri-woordvoerder Benedictus is voor deze manier van communiceren gekozen 'omdat dit de inwoners het snelst bereikt'. "Naast persberichten en gebruik van social media hebben we stickers op de betreffende ondergrondse containers geplakt zodat de gebruikers wisten dat ze hun restafval gratis konden inwerpen zonder hun pasje te gebruiken. Inmiddels nemen de meldingen dagelijks af en is Avri - op wat piekmomenten na - ook weer goed telefonisch te bereiken."

De politiek wil dan ook dat er een brief komt naar alle inwoners waarin Avri onder andere excuses maakt voor de gang van zaken bij de invoering van het nieuwe systeem en duidelijk maakt hoe de stand van zaken nu is.

Verder wil de politiek dat Avri losse zakken met plastic afval gewoon ophaalt, totdat iedereen die zijn kleine grijze container wil inruilen inderdaad een grotere heeft.

De politici vinden dat de glascontainers waar sinds 1 juli blik in mag, vaker geleegd moeten worden, omdat ze nu vaak overvol zitten. Sneller reageren op meldingen van zwerfafval is volgens de fracties ook noodzakelijk.

Extra aandacht vragen ze voor een maatwerkoplossing van incontinentiemateriaal. "We hebben schrijnende meldingen binnengekregen van hulpbehoevende senioren, voor wie de gang naar de container met incontinentiemateriaal niet mogelijk is. Het gewicht van dergelijk materiaal kan oplopen tot 7 kilo. De wethouder heeft ons eerder verzekerd dat in een dergelijk geval gezocht zou worden naar een maatwerkoplossing. Wij constateren dat die niet bekend zijn bij de inwoners, als ze überhaupt al bestaan."

De briefschrijvers verzoeken het college zo snel mogelijk te reageren op de bief. Avri wacht die reactie af. "De brief van de raad Zaltbommel is gericht aan het college, aan de hand van de reactie van het college richting Avri zal het Avri-bestuur daar op reageren."

Ook in West Betuwe is kritiek op de nieuwe manier van inzamelen, van inwoners en politici. Die gemeente roept op tot begrip voor Avri in deze opstartfase.