• Sluis St. Andries was en is vaak een obstakel.
• Sluis St. Andries was en is vaak een obstakel. Foto: Regionaal Archief Rivierenland

Pleidooi voor meer
toeristische activiteiten

Volgens de toenmalige redacteur van 'De Toren' was er in 1969 op 'het eiland tussen de rivieren' weinig activiteit op het gebied van toerisme. Hij schreef er het volgende over: "Van toeristische activiteiten is in de Bommelerwaard maar weinig te merken. Sinds enkele jaren weten velen het gebied te vinden voor het vieren van hun vakantie. Ze ervaren de rust van de Bommelerwaard als een groot goed. Ze ontdekken de Dode Maasarmen als ideaal voor de watersport en koesteren het landschap met grote genegenheid na alweer een jaar van hard werken in de grote steden.
De Bommelerwaard zal er echter attent op moeten zijn dat hier straks, of eigenlijk nu al meer te beleven is. Het zal de vakantiegangers meer vormen van ontspanning, actieve dan wel passieve, moeten bieden. Ammerzoden gaf het goede voorbeeld door het organiseren van een tentoonstelling van producten, die handvaardige amateurs in hun vrije tijd vervaardigden. Verder was de hervormde kerk voor bezichtiging open gesteld en werd er een rondleiding in Kasteel Ammersoyen georganiseerd. In Zaltbommel leidde particulier initiatief tot een interessante expositie van twee jonge kunstenaars. De VVV van Zaltbommel toont nauwelijks enige activiteit - terwijl Zaltbommel juist zo veel te bieden heeft - en het Comité Recreatieve Belangen Maasdriel is ook niet geworden wat er redelijker wijs van mocht worden verwacht. Het zou een goed ding zijn als werd geprobeerd in de zomermaanden de vakantiegangers meer attracties te bieden. We beleven tenslotte niet elk jaar een zomer met weer dat alleen maar noodt tot luieren in de zon aan de waterkant."

Sluis St. Andries een obstakel

Terwijl er tegenwoordig nog al eens problemen met de sluis van St. Andries zijn, was dat ook in 1969 het geval. Die betroffen niet zo zeer het wegverkeer maar het feit dat er van zaterdagavond 8 uur tot maandagmorgen niet geschut werd. Dit was een doorn in het oog voor de watertoeristen. In het weekend was de kortste weg van Waal naar Maas en omgekeerd voor het groeiend aantal jachtbezitters via de Biesbosch. Hoewel de redacteur van nieuws-en advertentieblad 'Deze Week' geen pleidooi wilde houden voor uitbreiding van de zondagsarbeid, vond hij een dergelijk oponthoud niet verantwoord. Zeker niet omdat tal van Bommelerwaardse bestuurders het toerisme hoog in hun vaandel hadden staan.

Bommelse brug naar vier rijstroken

Minister Bakker maakte in augustus 1969 bekend dat de inmiddels al weer lang gesloopte verkeersbrug vier in plaats van twee rijstroken kreeg. Hiertoe was besloten omdat er vrijwel dagelijks tijdens de spitsuren verkeersopstoppingen waren. Wegens ruimtegebrek werden de nieuwe rijstroken wel aanzienlijk smaller dan de bestaande.

Philipsbank naar Mees en Hope

Bijna honderd jaar had Zaltbommel een 'eigen' handelsbank. Deze maakte deel uit van de firma Fred Philips. De bank is opgegaan in Mees en Hope. Gevoelsmatig heeft Bommel hier weer een veer moeten laten. De relatie Zaltbommel-Philips, waar geboren en getogen Bommelaars wel een tikkeltje trots op waren, eindigde hiermee definitief. De familie Philips

vertrok uit de stad en het huis op de Markt fungeerde al lang niet meer als trefpunt voor kunstenaars zoals dat het geval was toen Hans Philips er nog regelmatig woonde. Slechts De Eenhoorn herinnert aan de tijden van weleer.