• Laura en haar ouders reiken een pluim uit.
• Laura en haar ouders reiken een pluim uit. Foto: Marjo van Andel

'Morgenster heeft pluim verdiend'

sleeuwijk • Een schouderklopje, dat verdient het onderwijzend personeel van De Morgenster in Sleeuwijk vinden Laura de Ruiter en haar ouders.

En daarom reikten ze op de allerlaatste schooldag van Laura de Passend Onderwijs Pluim uit aan de school.

Laura is geboren met het syndroom van Down. Haar als kleuter op een reguliere basisschool plaatsen was niet zo gewoon als voor de meeste andere ouders. Moeder Mirjam weet het nog goed: "Negen jaar geleden hadden we over haar ons eerste gesprek op De Morgenster. Het was nog wat onwennig en spannend, aangezien ze de eerste leerling op school was met het Down syndroom. Maar we spraken af dat Laura een aantal dagdelen mocht starten in groep 1 om te kijken hoe dit zou gaan."

Laura voelt zich als een vis in het water op de Morgenster. "Als we 's morgens vertelden dat ze naar het kinderdagverblijf zou gaan, schudde ze haar hoofd en zei: 'Nee, Laura naar school!'" Het vertrouwen groeide dat het, met de juiste begeleiding, mogelijk zou zijn Laura aan het reguliere onderwijs te laten deelnemen. "Iedereen is er vol voor gegaan. Door alles wat haar in de afgelopen jaren is geboden, is ze enorm gegroeid en ontwikkeld. Maar bovenal hebben we de liefde voor onze dochter ervaren op De Morgenster."

Hoewel het in de afgelopen jaren heus niet altijd makkelijk is geweest, een kind als Laura vraagt bijvoorbeeld flexibiliteit, denken in mogelijkheden en geduld, is er geen dag geweest dat Laura niet met plezier naar school ging. "Wij vinden dat De Morgenster deze pluim dik verdiend heeft. Want wat Laura hier heeft gekregen, heeft ze in haar rugzak en neemt ze voor altijd met zich mee."