• Wie de camping oprijdt via de nieuwe entree, ziet dit als eerste.
• Wie de camping oprijdt via de nieuwe entree, ziet dit als eerste. Foto: Britta Alink

'Ze hadden toch wel kunnen wachten tot 1 oktober'

Laatste vakantie op Maaszicht verpest

kerkdriel • Ze willen niet met hun naam in de krant. "Wij staan hier nog tot december en willen geen problemen met de gemeente of de nieuwe eigenaar", zeggen verschillende eigenaren van chalets en stacaravans op camping Maaszicht. Hun laatste zomervakantie in Kerkdriel wordt verpest door de sloop van het terrein.

Graafmachines rijden rond, bomen worden uit de grond getrokken. Enkele caravans zijn al gesloopt. Op de camping wonen veel arbeidsmigranten; Polen, Hongaren en Bulgaren. Ook mensen die bijvoorbeeld door echtscheiding tijdelijk woonruimte nodig hebben, vaak met kleine kinderen. Maar het grootste deel van de bewoners op het park is gewoon recreant. "Ik kom hier al bijna vijftig jaar", vertelt een timmerman uit Den Bosch. "Mijn ouders hadden hier een stacaravan en we kwamen er elk weekend en elke vakantie. Ik heb hier mijn vrouw ontmoet en toen we trouwden, kochten we zelf ook een caravan op Maaszicht." Die caravan is helemaal naar hun wens ingericht. Er is een gezellig terras aangebouwd, met overkapping en in de tuin bloeien hortensia's en andere kleurige planten en bloemen. "Ons sociale leven speelt zich hier af", zegt hij. Een buurvrouw van iets verderop komt oorspronkelijk uit Limburg. Zij en haar man zijn met pensioen en komen elk jaar van mei tot oktober naar Kerkdriel. "Normaal hoor je hier 's morgens vroeg alleen maar vogeltjes fluiten en 's avonds de uiltjes", vertelt ze. "Maar nu ze begonnen zijn met slopen, horen we alleen nog maar herrie. Er is een hoop rotzooi, stof en puin. En dat terwijl er gewoon kinderen spelen op het terrein."

De groep recreanten heeft zelf contact gezocht met Het Kontakt om hún kant van het verhaal te vertellen. Op 27 juni maakte de gemeente Maasdriel bekend dat de camping verkocht is aan Europarcs, die er een luxe recreatieterrein van wil maken. Op die dag ontvingen de bewoners van het terrein een brief van de nieuwe eigenaar om ze over de overname te informeren. "Veel mensen liepen huilend over het terrein, toen ze het net gehoord hadden", zegt de groep. Twee dagen later volgde een kort briefje van de vorige beheerder om afscheid te nemen. En op 1 juli werd de hoofdingang van de camping, bij jachthaven Maaszicht, afgesloten en verplaatst naar de parkeerplaats van het golfterrein. Er is nu geen receptie meer, geen slagboom. Laatst kon een ambulance de ingang niet vinden. Het vuil wordt niet meer op de camping opgehaald, maar moet in containers worden gegooid. Dat begrijpt nog niet iedereen, waardoor overal op de camping vuilniszakken liggen te stinken. "Ik ben bang dat we binnenkort ratten zullen zien", zegt een bewoonster.

"Ze hadden toch het fatsoen kunnen hebben om te wachten tot 1 oktober", vindt het groepje. "Ons vakantieplezier is dit jaar weg." Maar het allerergste vinden ze dat iedereen op de camping in de media en door de burgemeester wordt weggezet als 'criminelen'. "Wij zijn gewoon hardwerkende mensen, die hier vakantie vieren", zeggen ze. "We betalen toerismebelasting en rioolbelasting. Wij hebben de afgelopen jaren ons best gedaan om de brandveiligheid te verbeteren. En natuurlijk zijn er rotte appels, maar die heb je ook in een dorp."

Britta Alink