Maasdriel onderzoekt integriteit wethouder

maasdriel • De gemeente Maasdriel doet een 'feitenonderzoek' naar CDA-wethouder Peter de Vries.

Aanleiding voor het onderzoek is de motie van wantrouwen, die de VVD-fractie eind juni tegen De Vries indiende. Volgens de VVD heeft de wethouder geprobeerd via een nieuw bestemmingsplan meer mogelijkheden te krijgen voor een perceel dat van hem is. Burgemeester Henny van Kooten bracht de motie niet in stemming en wilde hem tijdens de vergadering niet behandelen.

"Als er twijfels zijn over de integriteit van een bestuurder, dan moet dat eerst gemeld worden bij de burgemeester", aldus Van Kooten in een toelichting. "Integriteit behoort tot de wettelijke taken van de burgemeester. Ik neem het signaal over mogelijke belangenverstrengeling heel serieus en daarom is het onderzoek gestart."

Het perceel van De Vries ligt naast zijn woning. De VVD ontdekte dat dit stukje buitengebied in het bestaande bestemmingsplan de aanduiding 'uiterwaardengebied', 'weidevogelgebied', 'waterkering' en 'primaire waterstaatsdoeleinden' heeft. In het nieuwe bestemmingsplan wordt het perceel omgezet in een 'witte vlek', dus zonder bestemming. Dat betekent dat er veel meer mogelijk is met de grond, zoals bebouwing.

Volgens burgemeester Van Kooten worden de feiten momenteel chronologisch in kaart gebracht. "Vanwege de vakantieperiode kan het onderzoek iets langer duren dan normaal", zegt hij. Van Kooten hoopt voor de commissievergadering van 4 september alle feiten boven tafel te hebben. "We willen deze kwestie zo snel mogelijk uit de wereld hebben", benadrukt hij. "Maar het betreft een persoon, dus het moet heel zorgvuldig gebeuren. We houden oog voor de menselijke kant."

Inmiddels hebben de fracties van PvdA/GroenLinks en D66 schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Het college beantwoordt die vragen deze week. De antwoorden waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend, maar staan woensdag of donderdag op de website van Het Kontakt.

Britta Alink