• stockfoto
• stockfoto Foto: nl.123rf.com Monkey Business Images

'De hoofdpeilers zijn vertrouwen én een langdurige relatie'

'Bommelse' aanpak van de zorg werkt

zaltbommel • De lokale aanpak in het Sociaal Domein in Zaltbommel heeft succes. Dat wist wethouder Adrie Bragt al, maar begin dit jaar zijn de resultaten bevestigd in een onderzoek.

Toen gemeenten in 2015 zelf verantwoordelijk werden voor onder andere de jeugdzorg en de WMO, besloot Zaltbommel al snel om het op hun eigen manier aan te pakken. "We wilden het op z'n Bommels doen", zegt wethouder Bragt.

Contract vijf jaar

En dat betekende dat het Buurteam en de twee Buurtzorg Jong teams een belangrijke rol kregen. "De hoofdpeilers zijn 'vertrouwen' én een langdurige relatie", aldus Bragt. De meeste gemeenten hebben contracten van één of twee jaar afgesloten met zorgaanbieders. Zaltbommel besloot meteen een contract van vijf jaar te tekenen.

Vanaf het begin was het doel om te investeren in de eerstelijns hulpvragen. "We hebben de expertise dicht bij het kind gebracht", licht Bragt toe. "Kinderen krijgen dus meteen te maken met bijvoorbeeld een orthopedagoog of psycholoog. Het gaat ons erom dat de kinderen goed geholpen worden én dat ze snel geholpen."

Het grote voordeel van de buurtteams is dat zij de gezinnen meestal al kennen. "Het is schrikbarend hoeveel ellende soms samenklontert in één gezin", aldus de wethouder. "De kracht is om dan snel te schakelen en dat kunnen de teams. Zij hebben korte lijnen met bijvoorbeeld Woonlinie en Stichting Leergeld. Juist die integrale aanpak is ontzettend belangrijk."

Inmiddels zien ook veel andere gemeenten dat het in Zaltbommel goed werkt. "We hebben al verschillenden gemeenten op bezoek gehad, omdat ze willen zien hoe wij het aanpakken", vertelt Bragt. Volgens hem is het voor die gemeenten niet heel makkelijk om dezelfde aanpak in te voeren. "Ze zitten vaak in het harnas van regionale samenwerkingsverbanden."

Kwaliteit

Net als veel andere gemeenten heeft ook Zaltbommel financiële tekorten in het Sociaal Domein. Maar tot nu toe kan de gemeente die nog goed opvangen. "Het gaat om heel veel geld", aldus Bragt. "Maar wij vinden de kwaliteit van de zorg het belangrijkst. Het gaat er om dat alle kinderen goed geholpen worden." Met de resultaten van het onderzoek gaat de gemeente aan de slag om verbeteringen door te voeren. Zo wil de gemeente blijven inzetten op meer inzicht op de cijfers. Bragt hoopt verder dat ouders sneller zelf aankloppen met hulpvragen. "Preventief werken is natuurlijk het beste", benadrukt hij. "Ouders met opvoedvragen kunnen veel ellende voorkomen als ze op tijd om hulp vragen. Niemand hoeft zich daarvoor te schamen."

Het onderzoek is uitgevoerd door SeinstraVandeLaar (SVDL) Organisatieadviseurs voor de publieke sector en is te lezen op de website van de gemeente Zaltbommel.

Britta Alink