• Mensen die weinig te besteden hebben, kunnen ondersteuning krijgen van de gemeenten.
• Mensen die weinig te besteden hebben, kunnen ondersteuning krijgen van de gemeenten. Foto:

Meer minima gebruiken regelingen

bommelerwaard • Onder meer door meer bekendheid te geven aan ondersteuning voor mensen met een minimuminkomen, hebben in 2018 meer inwoners van Maasdriel en Zaltbommel gebruik gemaakt van de regelingen. Dat stemt wethouder Anita Sørensen tevreden.
De Maasdrielse wethouder is blij met de resultaten in 2018, waarvan het verslag deze week naar de gemeenteraden is gestuurd. Vanuit Maasdriel worden de minimaregelingen voor de hele Bommelerwaard uitgevoerd.

Folder

In 2018 maakten de gemeenten een folder waarin alle mogelijkheden voor ondersteuning op een rij staan. Ook was de afdeling die de regelingen uitvoert voor het eerst niet alleen in de ochtenduren telefonisch bereikbaar, maar de hele dag.
De gemeenten besloten ook de regeling voor maatschappelijke participatie te verruimen. "We hebben de doelgroep verruimd door de inkomensgrens om voor deze maatregelen in aanmerking te komen te verhogen van 110 naar 130 procent van het bijstandsniveau, en de lijst met te declareren onderwerpen uitgebreid", licht Sørensen toe.

Niet vereenzamen

Het gaat dan bijvoorbeeld om kosten voor huiswerkbegeleiding. Ook lidmaatschap van een sportvereniging kan vergoed worden, of een museumjaarkaart. Afhankelijk van de gezinssamenstelling is er een budget beschikbaar dat mensen naar voorkeur kunnen besteden. "Het gaat erom dat mensen niet zitten te vereenzamen op de bank. Niet iedereen houdt van sporten, vandaar dat ook cultuur onder de regeling valt."

In 2018 maakten 238 Bommelerwaardse huishoudens gebruik van de regeling voor maatschappelijke participatie, tegen 167 in 2017.

Collectieve zorgverzekering

Ook de collectieve zorgverzekering wordt steeds populairder; het aantal verzekerden is in twee jaar tijd in Maasdriel verdubbeld tot 448. Volgend jaar gaat de collectieve verzekering over van Menzis naar VGZ, na de zomer starten hiervoor informatiecampagne.

Schuldhulp

Schuldhulpverlening valt ook onder de minimaregelingen. In 2018 zijn 104 info- en adviesgesprekken gevoerd. In 45 gevallen werd daadwerkelijk een schuldhulptraject gestart. Sørensen: "Voorheen kwamen mensen automatisch in zo'n traject als ze zich aanmeldden, maar nu blijkt dat dat lang niet altijd nodig is. Vaak is een gesprek of een doorverwijzing naar Humanitas voldoende."

Vroeg eropaf

Via de constructie 'Vroeg eropaf' komen de gemeenten snel in contact met mensen die in financiële moeilijkheden dreigen te komen. Zodra er een huurachterstand is, geeft de woningcorporatie de gemeente een seintje. "De meeste huishoudens die hiervoor worden aangemeld waren nog niet bij ons bekend, dus we bereiken hiermee weer een groter deel van de doelgroep", zegt Sørensen.

Van alle minimaregelingen bij elkaar werden 1160 aanvragen afgehandeld. Ruim tachtig procent van de aanvragen werd gehonoreerd. De afhandeling duurde gemiddeld 5,5 week, ruim onder de wettelijke termijn van acht weken. Bezwaarschriften tegen beslissingen waren er amper.

Janneke Boogaard