Afbeelding
Foto:

Lening voor toekomstbestendig huis

bommelerwaard • Huiseigenaars in de Bommelerwaard kunnen vanaf half juli tegen een aantrekkelijke rente geld lenen om hun woning toekomstbestendig te maken. Ze kunnen hiermee bijvoorbeeld hun huis isoleren, een badkamer op de begane grond maken of asbest verwijderen.

De gemeenteraden stelden op 20 juni de verordening 'Toekomstbestendig wonen lening' vast.

Wethouder Posthouwer van de gemeente Zaltbommel raadt mensen aan om werk te maken van het verduurzamen en toekomstbestendig maken van hun woning: "Wacht niet langer, want uiteindelijk leveren dit soort maatregelen ook geld op. De lening is onder gunstige voorwaarden, dus ik raad mensen aan om er nu werk van te maken."

De gemeenten maken samen met de provincie leningen mogelijk om te investeren in energiemaatregelen zoals zonnepanelen, ingrepen om een woning levensloopbestendig te maken zoals een slaapkamer en badkamer maken op de begane grond, asbestsanering en funderingsherstel.

Op de websites van de gemeenten staan alle maatregelen, de voorwaarden en de verschillende vormen van de 'Toekomstbestendig wonen lening'. De gemeente beoordeelt of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden in de verordening. Is dit het geval dan kan de lening aangevraagd worden bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).

De Toekomstbestendig Wonen Lening wordt gefinancierd uit een revolverend fonds. De provincie Gelderland en de gemeente stellen ieder de helft van de lening beschikbaar. Aflossingen op de leningen komen terug in het fonds. Leningen worden verstrekt zolang er voldoende budget in het fonds aanwezig is.