donderdag 4 juli

Kunst Kiezel Klei
Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. t/m 1 september Overzichtstentoonstelling van de 50 deelnemers aan de atelierroute Kunst Kiezel Klei (op 24 en 25 augustus en 31 augustus en 1 september). Verrassend aanbod van o.a. beelden, schilderijen, keramiek, grafiek, fotografie, glaskunst, sieraden en handgeweven textiel. Onderdeel van Cultuurfestival Bommelerwaard.

Koffie bij JOOP
10:00-11:30, Gameren, JOOP. Gezellig samen koffie drinken. Deelname kost 1 euro voor de koffie (onbeperkt) en 1 euro voor iets lekkers erbij.

Feest op het Plein
12:30-14:30, Kerkwijk, basisschool De Rank. Feest voor kinderen met een traditionele kleedjesmarkt en diverse workshops, waaronder een slagwerkworkshop van Fanfare De Volharding en een dansworkshop van SportCorrect. Ook knutselworkshops: 'Vlecht je inktvis', 'Snoepsushi', 'Cupcakes versieren' en 'Pimp je Bloempot'. D'n Treffer richt een terras is, er is schepijs van de ijsboerderij. Er is sport en spel, schminken en nog veel meer.

Kinderplaybackshow
19:00-22:30, Aalst, feesttent bij Sporthal De Maayenbogerd. Playbackshow voor kinderen. Feestweek Aalst, Trouw aan Oranje. Aanmelden kan bij Jorrit van Rekum: 06-53525975 of info@oranjeverenigingaalst.nl

Film: 'The Reader'
19:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. 'The Reader', Amerikaans-Duitse film van de Brit Stephen Daldry. Over de 35-jarige tramconductrice Hanna Schmitz, die niet kan lezen en schrijven. De 15-jarige Michael Berg leest haar regelmatig voor. Acht jaar later staat Hannah terecht wegens verschrikkelijke oorlogsmisdaden. Tijdens dit proces speelt haar angstvallig geheimgehouden analfabeet zijn een grote rol. In de gevangenis leert ze alsnog lezen en schrijven. Entree: 5 euro. Reserveren niet nodig.
www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 5 juli

I Like to Move feest
20:00, Kerkdriel, De Zandmeren. Aftrap van I Like to Move Break met een ijzersterke line-up: Darkraver, Kasparov, Francois, Nowaxx, Yves en MC Alee.

Playbackshow Aalst
20:00-23:45, Aalst, feesttent bij De Maayenbogerd. Playbackshow voor de buurtverenigingen. Maxx Lips sluit de avond feestelijk af. Feestweek Aalst, Trouw aan Oranje.

zaterdag 6 juli

Geitenkeuring in Est
9:30-13:30, Est, Westrienen. Jaarlijkse keuring van geitenfokvereniging 'Neerijnen en Omstreken'. Ongeveer 50 dieren in verschillende leeftijdscategorieën per ras: Toggenburger, Wit, Bont, Nubisch en Boerengeit. In elk ras een kampioen. Ook prijs voor beste eigen gefokte 1-jarige geit, welke geit de mooiste uier heeft en welke dieren dagkampioenen bij lammeren en geiten worden. Publiek is van harte welkom, toegang gratis. Meer informatie staat op de facebookpagina: neerijneneo.

Kerkmarkt Varik
10:30-16:00, Varik, HH Petrus en Pauluskerk. Kerkmarkt ter ere van het 140-jarig bestaan. Met o.a. Kunst in de kerk, optredens, loterij, buitenspellen voor de kinderen, schminken, kleien, verkoop van artikelen, veiling en bezichtiging toren en gewelf.

Zeskamp Aalst
12:30-16:30, Aalst, Grasveld Gementbos (achter de feesttent). Zeskamp voor de buurtverenigingen. Feestweek Aalst, Trouw aan Oranje.

Beachsoccer
13:00, Kerkdriel, De Zandmeren. I Like to Move Break. Beachsoccer toernooi voor 10 tot 16 jaar.

Franse middag
13:30, Hedel, achter 't Gelre's End. Vierde Franse middag van Jeu de Boules Hedel. Iedereen is welkom.

Groene stadswandeling
13:30, Zaltbommel, TRIP. Eerste van vier thema stadswandelingen. 'Groen in Zaltbommel'. Over de vestingwallen, door de heemtuin, kruidentuin, TorenTuin, Stadskwekerij, een particuliere stadstuin en langs twee voortuinen in de Ruiterstraat. Ook langs het nieuw aangelegde parkje in de Lange Steigerstraat, het parkje en de speeltuin in de Laeck en de Museumtuin. Deelname kost 3,50 euro. Aanmelden kan via: 0418-648774, aan de balie van TRIP of via: info@tripbommelerwaard.nl

Zomerconcert in de tuin
14:00, Ammerzoden, Ontmoetingstuin. Zomerconcert in de tuin.

Hèmerts Visserskoor
19:30, Nederhemert, Speeltuin. Aflsuitingsconcert van 't Hèmerts Visserskoor. Te gast is de Egerländerkapel TDM uit Kerkdriel: 17 muzikanten met een hart voor de Egeländer-, Bohemische-, Tsjechische- en Moravische muziek. Toegang gratis.

I Like to Move feest (2)
20:00, Kerkdriel, De Zandmeren. I Like to Move Break. Feest met o.a. Freddy Moteira, Jailhouse Jimmy, DJ Daani, Maxx Lips en een samenwerking van Wouter Grandia en Wesley Rooijackers.

Feestavond Aalst
21:00-01:00, Aalst, feesttent bij de Maayenbogerd. Knallende afsluiting van de Feestweek van Oranjevereniging Trouw aan Oranje. Met o.a. Raymon Hermans, Feestduo Kaaigezellig, Lampegastuh en N'Bition. Toegang gratis voor leden. Niet-leden: 6 euro, kinderen t/m 12 jaar: 4 euro.

zondag 7 juli

Eucharistieviering
9:30, Varik, HH Petrus en Pauluskerk. Viering 140-jarig bestaan met als voorgangers pastoor Hogenelst en pastor Mulders. M.m.v. kerkkoor St. Cecilia. Na afloop gezellig samenzijn met lunch in de Zondagschuur.

Meditatieve viering
11:00, Zaltbommel, Sint Martinuskerk. Thema: 'De eerste steen werpen'. Iedereen is welkom, na afloop koffie/thee in het parochiecentrum.

Beachvolleybal
13:00, Kerkdriel, De Zandmeren. Jaarlijkse beachvolleybaltoernooi van de I Like to Move Weekendbreak. Vanaf 16 jaar.
www.iliketomove.nl

Kunstrondje Zaltbommel
13:00-17:00, Zaltbommel, binnenstad. Negentien ateliers en galeries in de vesting van Zaltbommel zetten elke eerste zondag van de maand de deuren open. Folder verkrijgbaar bij de deelnemers en bij TRIP. Ook de expositie Between van Cultuurfestival Bommelerwaard in de Sint-Maartenskerk is te bezichtigen.

Kerkdienst Loevestein
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Kerkdienst van hervormde gemeente Poederoijen en Loevestein. Met ds. W.P. van der Aa uit Waalwijk. Kom op tijd, want vol = vol.

maandag 8 juli

Wandeling
18:30-20:30, Zaltbommel, einde Nonnensteraat ingang Heemtuin. Wandeling met Stichting MIKWE langs de vier joodse begraafplaatsen. O.l.v. Aart Vos. Aanmelden: aart.vos@upcmail.nl

dinsdag 9 juli

Kienen in het Zonnelied
14:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Kienen.

Klussen, kletsen en boeken
19:00, Gameren, JOOP. Klus- en kletsavond voor mannen. En gratis boeken ruilen.

Avondwandeling
19:30, Heesselt, parkeerterrein voormalige steenfabriek. Natuurorganisatie IVN West-Betuwe organiseert een avondwandeling in de Heesseltsche uiterwaarden. De nadruk ligt op planten, maar ook vogels, insecten en gallen komen aan bod. Iedereen is welkom. De wandeling is van 19:30 tot 21:30 uur. Om de waterveiligheid te vergroten zijn de Heesseltsche uiterwaarden opnieuw ingericht. Dit biedt ook kansen voor de natuur. Tijdens deze excursie kan iedereen zien welke unieke plantensoorten er nu groeien. Aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Wandelaars moeten wel stevige wandelschoenen meenemen. En een loep en een verrekijker zijn eventueel ook handig. www.ivn.nl/afdeling/west-betuwe

Avondexcursie Heesselt
19:30-21:30, Heesselt, Theetuin River Lounge. Avondwandeling met natuurorganisatie IVN West-Betuwe. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Trek stevige (wandel)schoenen aan en neem loep en verrekijker mee.
www.ivn.nl

woensdag 10 juli

Struintocht kinderen
14:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Voor kinderen vanaf 4 jaar. Met de boswachter door het ruige Munnikenland rond Slot Loevestein. Speuren naar dierensporen, veertjes en stenen, schelpen zoeken en kleine bloemetjes en beestjes bekijken door een loepje. Ook in bomen klimmen, stampen door de modder en de grote grazers bespieden. Vertrek vanuit de vesting, betalen aan de kassa van Loevestein. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen. Reserveren is niet nodig. Meer informatie:
www.staatsbosbeheer.nl

donderdag 11 juli

Lezende Vrouwen
10:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Kunstlezing door kunsthistorica Thea Willemsen over schilderkunst door de eeuwen heen met als onderwerp lezen vrouwen. Daarna lunch en discussie. Na de lunch is het mogelijk om ergens in of rond het Stroomhuis een eigen boek te lezen (Silent Reading, toegelicht door Marloes Reuvers van Bibliotheek Rivierenland). Deelname kost 25 euro incl. lunch of 12,50 euro excl. lunch. Overige consumpties voor eigen rekening. Aanmelden kan tot dinsdag 9 juli via:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Seniorenquiz
15:00-18:00, Ammerzoden, The Sacred Heart Pub. Leuke vragen en beeldfragmenten uit de jaren '50, '60 en '70. Deelname is gratis. Teams kunnen zich inschrijven, maar wie zich alleen aanmeldt, doet ook mee in een leuk team. Aanmelden kan via: 06-36398718 of quizfunevent@gmail.com Meer informatie bij Mariëlla van Heck (buurtcultuurcoach Welzijn Bommelerwaard): 0418-634231 of buurtcultuurcoach@welzijnbommelerwaard.nl

vrijdag 12 juli

Taxatiedag oude boeken
14:00-16:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk. Taxatiedag oude boeken zoals (staten)bijbels, atlassen, reisboeken, handschriften, documentatiemateriaal WOII, foto's, brieven, ansichtkaarten. Door taxateur Arie Molendijk uit Rotterdam. Kosten: 5 euro voor 1 tot circa 10 boeken. Grotere partijen: van 25 tot 50 euro.
www.molendijkboeken.nl

Barbecuen
17:00, Kerkdriel, De Leijenstein. Zomerbarbecue op het terras. Vlees, salades, stokbrood, kruidenboter, sausjes. Deelname kost 17,50 euro. Voor 3,50 euro extra een dessert: roomijs uit de Bommelerwaard met Hollandse aardbeien en slagroom. Reserveren via r.leyenstein@brabantzorg.eu of via 0418-638638

zaterdag 13 juli

Open dag imkers (1)
10:00-16:00, Poederoijen, De Trompenburg. Landelijke Open Imkerijdag. Imker Koos Tromp vertelt over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby. Maarten van Rossemweg 31.
www.bijenhouders.nl

Open dag imkers (2)
10:00-16:00, Hurwenen, Dorpsstraat 26. Landelijke Open Imkerijdag. De imkers Peter Aben en Ad van Houten van Bijenteeltvereniging De Bommelerwaard en Omstreken vertellen over het fascinerende leven van de honingbij en demonstreren graag wat er komt kijken bij hun mooie hobby.
www.bijenhouders.nl

Kunstwandeling Zaltbommel
13:30, Zaltbommel, TRIP. Kunstwandeling, tweede van vier thema stadswandelingen. Met behulp van diverse schilderwerken van Bommelse kunstenaars naar de plaatsen waar deze schilderijen gemaakt zijn. Aandacht voor de kunstwerken in de stad en de galerieën. Het boekje 'Schilderachtig Zaltbommel' van kunsthistoricus Peter Schipper is in het Stadskasteel weer te koop. Deelname kost 3,50 euro. Aanmelden kan via: 0418-648774, aan de balie van TRIP of via: info@tripbommelerwaard.nl

Avondstruintocht
19:00-21:00, Poederoijen, Slot Loevestein. Buitengewone Belevenis van Staatsbosbeheer. Struintocht met de boswachter, langs de rivier in het ruige Munnikenland rond Slot Loevestein. Vertrek vanaf de grote parkeerplaats van Loevestein. Deelname kost 5 euro voor volwassenen, 3 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Reserveren kan via:
www.staatsbosbeheer.nl

dinsdag 16 juli

Gourmetten
17:00-20:00, Zaltbommel, Wijkhuis De Spellewaard. Gezellig samen gourmetten. Deelname kost 7 euro. Aanmelden kan tot 8 juli in het Wijkhuis (dinsdag- en donderdagavond) of per e-mail: eileenhendrie@kpnmail.nl

Meer op: www.hetkontakt.nl