• Deels gemaaide berm langs de Oude Bosscheweg in Zaltbommel.
• Deels gemaaide berm langs de Oude Bosscheweg in Zaltbommel. Foto: Archieffoto: Janneke Boogaard

Oproep Bee Deals: 'Maai geen bermen'

bommelerwaard • Zaltbommel en Maasdriel doen mee aan de Bee Deal om de leefomgeving van bijen te verbeteren. De organisatie roept inwoners op om niet op eigen houtje bermen te gaan maaien, want daardoor werken ze de 'deal' onbedoeld tegen.

In december 2017 werd de Bee Deal Bommelerwaard ondertekend. De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel, waterschap Rivierenland, Dunea drinkwaterbedrijf, ANV De Capreton, de Bijenhoudersvereniging en fruittelers beloofden elkaar dat ze de leefomgeving van bijen verbeteren. Vooral van de vele soorten wilde bijen, die het in ons land moeilijk hebben.

Ieder levert op eigen manier een bijdrage: het inzaaien van bloemenstroken, het plaatsen van bijenhotels, het beperken van bestrijdingsmiddelen. De gemeenten zijn vorig jaar begonnen met een bijvriendelijker bermbeheer: minder klepelen, meer maaien en afvoeren. Ook wordt op een deel van de bermen het maaien vaker uitgesteld, voor zover de verkeersveiligheid het toestaat. Zo profiteren bijen en hommels van een rijker en langduriger aanbod van stuifmeel en nectar.

Belangrijk is dat bewoners deze aanpak niet onbedoeld gaan tegenwerken, door op eigen houtje de bermen te gaan maaien. Toch gebeurt dat hier en daar wel, merkt de organisatie Bee Deal, bijvoorbeeld omdat men meent dat het uitzicht wordt belemmerd of de berm 'rommelig' is.