• De VVD zorgde voor commotie met een motie van wantrouwen.
• De VVD zorgde voor commotie met een motie van wantrouwen. Foto: Janneke Boogaard

Burgemeester gaat integriteit De Vries onderzoeken

VVD verwijt wethouder zelfverrijking

maasdriel • De Vries zou volgens de VVD hebben geprobeerd via een nieuw bestemmingsplan meer mogelijkheden te krijgen voor een perceel dat van hem is. Het gewraakte perceel ligt naast het woonhuis van De Vries.

De VVD ontdekte dat dit stukje buitengebied in het bestaande bestemmingsplan de aanduidingen uiterwaardengebied, weidevogelgebied, waterkering en primaire waterstaatsdoeleinden heeft. Dat beperkt de mogelijkheden om hier bijvoorbeeld te bouwen tot een minimum.

VVD-raadslid Hans van der Zalm: "In het nieuwe bestemmingsplan is dit perceel zonder enige motivatie omgezet in een 'witte vlek', dus zonder bestemming. Dat betekent dat alles is toegestaan. Een maagdelijk wit vlekje." Het was voor de liberalen reden om een motie van wantrouwen in te dienen. Daarin schrijft de VVD dat een wethouder zich niet mag verrijken en dat dit wel gebeurd is.

De motie kwam voor alle andere partijen en het college als een donderslag bij heldere hemel. Na een schorsing deelde burgemeester en raadsvoorzitter Henny van Kooten mee dat de motie niet besproken of in stemming gebracht zou worden. "De afspraak is dat integriteitskwesties met de burgemeester of griffier worden besproken. Niet via een motie, zo gaan we niet met elkaar om."

Inhoudelijk gaf Van Kooten al wel aan dat het een aanvraag betreft uit 2012 of 2013, toen extern wethouder Jos Huizinga over ruimtelijke ordening ging. "Wethouder De Vries is hier nooit bij betrokken geweest. Bovendien betekent een witte vlek niet dat opeens alles mogelijk is."

Dat laatste werd in twijfel getrokken door Kees van Drunen (PvdA/GroenLinks), die er dan ook op hamerde dat de zaak goed zou worden uitgezocht. Dat had Van Kooten inmiddels al toegezegd. Hoe dit onderzoek ook afloopt, het incident maakt wel duidelijk hoe makkelijk oude Maasdrielse wonden nog open te halen zijn.

Afserveren

De coalitiepartijen CDA en SSM waren vooral verontwaardigd over de aanpak van de VVD. CDA-fractievoorzitter Bianca Laheij tijdens de schorsing: "Dit was tien jaar geleden de Maasdrielse politiek. Als dit nu weer gaat gebeuren, ben ik er helemaal klaar mee. Dit is iemand koud maken en afserveren."

Bart de Leeuw (SSM) vond de handelwijze van de VVD zorgelijk en een smet op de vergadering. "Het democratisch proces is in het geding."

In bescherming

Hans van der Zalm (VVD) daarentegen vond dat de wethouder onterecht in bescherming werd genomen.

Vervolgens moest de gemeenteraad nog beginnen met de inhoudelijke bespreking van het nieuwe bestemmingsplan buitengebied, dat is uitgegroeid tot een behoorlijk hoofdpijndossier in Maasdriel. In de andere artikelen op deze pagina is te lezen hoe dat afliep.


Janneke Boogaard