Meer dan honderd nieuwe woningen in Nederhemert

nederhemert • Al meer dan tien jaar zijn er plannen om woningen te gaan bouwen op het voormalige terrein van Transportbedrijf Vos aan de Kapelstraat in Nederhemert. Nu lijkt het er dan toch echt van te gaan komen.

De grond is tegenwoordig in het bezit van Boveneind Projectontwikkeling BV. Het bedrijf kent drie eigenaren, waarvan twee uit Nederhemert. De contacten verlopen via GertJan Kuipers. De eigenaren hebben ontwerpbureau Urban Jazz gevraagd een ontwerp de maken voor het terrein. In totaal is er ruimte voor 108 woningen. Dat zijn er behoorlijk meer dan in vorige plannen van bijvoorbeeld De Kernen. Dat komt omdat Boveneind Projectontwikkeling er in geslaagd is om meerdere aangrenzende stukken grond erbij te kopen. Boveneind Projectontwikkeling wil in de nieuwe woonwijk, die de naam Meander draagt, een 'goede mix voor Nederhemert'. In de tekeningen staan woningen voor jong en oud, zo'n veertig procent is goedkoop (rond de twee ton), de rest is vrije sector. Er komen rijtjeswoningen en twee-onder-kapwoningen. Ook komen er huurhuizen en wordt een aantal kavels verkocht voor de mensen die graag zelf een huis willen bouwen. Aan de rand van de wijk komen luxe appartementen met uitzicht over de Maas.

In het eerste ontwerp is voorzien in een tweede entree naar het terrein, dus niet alleen via de huidige ingang van het voormalige transportbedrijf, maar ook vlakbij de Kapelstraat. Verder komt er veel groen en water en zijn twee speeltuintjes ingepland.

Ontwerpbureau Urban Jazz geeft dinsdag 2 juli van 19:00 tot 21:00 uur in dorpshuis De Gaarde een presentatie over de plannen. Iedereen is van harte welkom.


Kinderboek met Afrikaanse verhalen

Leontine van Hooft uit Zaltbommel heeft na twee succesvolle managementboeken over Ubuntu, nu een kinderboek geschreven over de Ubuntu-gedachte. De ultrakorte samenvatting van deze Afrikaanse filosofie is: Ik besta dankzij wij. "Als ik zie wat er in de wereld gebeurt, wordt het tijd dat de jonge mensen, de leiders van de toekomst, materiaal, ideeën in handen krijgen waarmee ze verder komen", aldus Van Hooft. Samen met Jean-Claude Ngumire, een van oorsprong Rwandese illustrator en cultuurexpert maakte ze daarom een prachtig geïllustreerd boek, 'Balla en het Woud der Legenden'.
In het boek vertelt Balla, een Afrikaanse verhaalkunstenaar, op een moderne en tegelijkertijd magische manier twee legenden uit Afrika die honderden en honderden jaren oud zijn. Verhalen over liefde, vriendschap, slimheid en leiderschap. 'Balla en het Woud der Legenden' is het eerste deel uit de serie 'De Kronieken van Ubuntopia'. Jean-Claude: "Er zijn zo verschrikkelijk veel verhalen uit Afrika die het verdienen gelezen en onthouden te worden. Straks zijn de ouderen er niet meer om die prachtige verhalen door te vertellen en ook daarom is het belangrijk dat wij ze nu opschrijven."

Het boek kost 22,95 euro. Voor die prijs krijgt de koper niet alleen zelf een exemplaar, maar gaat er ook een gratis Engelstalig boek naar een minderbedeeld kind uit de landen waar de verhalen vandaan komen, in dit geval Zuid-Afrika en Kenia.

q www.ubuntopia.world