• Maasdriel heeft al elektrische auto's in gebruik.
• Maasdriel heeft al elektrische auto's in gebruik. Foto: Gemeente Maasdriel

Panden gemeente duurzamer

maasdriel • De gemeente Maasdriel onderzoekt al het gemeentelijk vastgoed op geschiktheid voor zonnepanelen. In elk geval op de gemeentewerf in Hedel komen panelen te liggen.

In de begroting 2019 en het bestuursakkoord 2018-2022 heeft Maasdriel duurzaamheid als speerpunt opgenomen. Er ligt bovendien vanuit de rijksoverheid een verplichting om energiemaatregelen uit te voeren die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Maasdriel heeft een gespecialiseerd bureau onderzoek laten doen naar de mogelijkheden. Er wordt per locatie gekeken of de voorgestelde maatregel efficiënt is. Een aantal gebouwen is namelijk erg verouderd.

Maatregelen zijn bijvoorbeeld het isoleren van daken, het aanbrengen van driedubbel glas, het vervangen van ketels of het aanbrengen van led verlichting. Deze maatregelen worden op een natuurlijk moment genomen bijvoorbeeld wanneer een oude installatie aan vervanging toe is. Ook onderzoekt de gemeente al het gemeentelijk vastgoed op geschiktheid voor het plaatsen van zonnepanelen.

De hoogste ambitie van de gemeente Maasdriel betreft de gemeentewerf in Hedel. Het doel is om deze energieneutraal te maken. De eerste stappen zijn hierin al gezet door de auto's van enkele opzichters te vervangen door elektrische auto's. Volgend jaar komen er zonnepanelen op het dak.