Regels

Toen de verhuizer kwam kijken, lag er nog een met puin verhard pad. Hij vond het prima en zag kans om zo dicht bij ons nieuwe huis te komen. Maar het pad werd afgemaakt. Niet alleen met een bovenlaag en grind maar vooral ook met een paal. Een sta in de weg. Dat heb je meer in het leven en dan komt voor mij de onvermijdelijke vraag: Respecteer ik de regels of trek ik mijn eigen plan?

Vooropgesteld, je eigen plan trekken mag. Mits je de omgeving, je medemensen en uiteraard ook je zelf geen schade doet. Maar na overleg koos ik voor de nette en wettelijke variant. Ik belde de gemeente en legde de situatie voor, er van uitgaand dat ik een sleutel zou krijgen om de paal tijdelijk te verwijderen. Een paar uur later werd ik gebeld: Niks sleutel en geen vrachtwagen. Zoek maar een alternatief. Ik haast me te zeggen dat ik dat begrijp van ambtenaar Kees. Maar 't was wel een beetje lastig.

De verhuizer, een praktijkjongen, bood uitkomst. Hij had een bosje van dat soort sleutels. Eentje paste. We lachten. Voorzichtig werd de wagen op de goede plaats gemanoeuvreerd. De drie mannen gingen aan het werk, het was zo gepiept. Nog een kopje koffie, paal er weer in en klaar was Kees.

Johan Cahuzak


Glasvezel in zicht

rivierenland • Vijftig procent van de bewoners in het buitengebied in Rivierenland heeft zich aangemeld voor glasvezel van Digitale Stad. Naar verwachting starten de werkzaamheden voor de aanleg nog dit jaar. De gemeenteraden tuigen kort na de zomer een uitvoeringsorganisatie op voor de aanleg en het beheer van het netwerk, zo is de planning.
Digitale Stad stelde als voorwaarde een aanmeldingspercentage van vijftig procent van de inwoners in buitengebieden en kleine kernen tezamen vóór 12 juni. In de buitengebieden, waarop de gemeenten zich met name richtten, is het percentage gehaald. In de kleinere kernen waar matige internetverbinding is en waar Digitale Stad graag aan de slag wil is het reactiepercentage 'voldoende' om het project te laten doorgaan, zo meldt het samenwerkingsverband van de gemeenten.
Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die een dergelijk project gestart is en op een goed resultaat afstevent. Niet eerder had de Europese Commissie een dergelijk verzoek gehad en gehonoreerd. Toen de aanbesteding niet lukte, had Regio Rivierenland de handen vrij om samenwerking te zoeken met marktpartijen. Dat werd Digitale Stad.
Ook Glasvezel Buitenaf startte vervolgens een campagne. Daar konden mensen zich tot maandag melden. Dinsdag kon Glasvezel Buitenaf nog niet melden of het minimale percentage in deelgebieden van Rivierenland was gehaald. Die kans lijkt klein.