• Tour de Waal wordt volgend jaar nog groter.
• Tour de Waal wordt volgend jaar nog groter. Foto: Lya Cattel

Bevrijdingsdag 2020 extra feestelijk

bommelerwaard • In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog is afgelopen. Dat wordt in de Bommelerwaard groot gevierd met onder andere vrijheidsmaaltijden, een jeugdmuziekproject en een extra uitgebreide Tour de Waal.

De gemeenten Maasdriel en Zaltbommel hebben samen een voorlopig programma opgesteld rond 4 en 5 mei. "We gaan iets doen met lokale verhalen, gezamenlijke vrijheidsmaaltijden en een jeugdmuziekprogramma", kondigt wethouder Anita Sørensen van Maasdriel enthousiast aan. Voor het muzikale onderdeel wordt gedacht aan een uitvoering van de kinderopera Brundibár. Deze opera is in de oorlog tientallen keren uitgevoerd door gevangenen in concentratiekamp Theresienstad.

Tour de Waal, dat sinds een aantal jaren allerlei bevrijdingsactiviteiten organiseert aan beide oevers van de Waal, speelt in het lustrumjaar een extra grote rol. Sørensen hoopt dat zoveel mogelijk organisaties aanhaken. "Er zijn al goede gesprekken met dorpsraden, muziekverenigingen en musea. Een eerste bijeenkomst werd goed bezocht. Dit is echt iets wat leeft in de regio."

Ook haar Zaltbommelse collega Adrie Bragt kijkt met een goed gevoel terug op de avond. "Ik ben enthousiast over de plannen die al bedacht zijn door inwoners."

Een vervolgbijeenkomst staat gepland op woensdag 3 juli om 19:30 uur in de kantine van het Zaltbommelse gemeentekantoor aan de Hogeweg 11 (derde verdieping). Inwoners, jong en oud, met ideeën voor het vieren van 75 jaar bevrijding zijn van harte welkom.

In Zaltbommel wordt naast de gezamenlijke activiteiten met Maasdriel ook gewerkt aan een namenmonument. Bij de Bossche Poort worden de namen van de slachtoffers van de stad Zaltbommel zichtbaar gemaakt.

De provincie Gelderland heeft een subsidieregeling in het leven geroepen voor activiteiten rond '75 jaar bevrijding'. Gemeenten die er geld in steken kunnen eenzelfde bedrag aan subsidie krijgen. Het Maasdrielse college heeft hiervoor 18.000 euro gereserveerd in de begroting, die eind van het jaar nog wel moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad. In Zaltbommel wordt het bedrag begin juli bekend als de perspectiefnota klaar is.

Een addertje onder het gras is dat subsidie alleen kan worden aangevraagd per regio. Zaltbommel en Maasdriel zijn ingedeeld in de regio Rivierengebied plus Overbetuwe. Maar omdat een gezamenlijke aanvraag tot nu toe niet van de grond komt, nemen de Bommelerwaardse gemeente nu zelf het heft in handen. "We hopen dat de provincie daarmee akkoord gaat", aldus Sørensen.