Huisvesting arbeidsmigranten krijgt vorm

zaltbommel • Geen arbeidsmigranten meer in 'verkamerde' woningen in woonwijken. Wel geconcentreerde woonruimte waar maximaal 150 arbeidsmigranten mogen wonen.

Dat zijn twee belangrijke wijzigingen in het toekomstige beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Zaltbommel. De politiek heeft er al heel wat vergaderingen aan besteed en praat donderdag 13 juni opnieuw over het onderwerp. Het college is de afgelopen tijd aan de slag gegaan met de vele opmerkingen en wensen, die de verschillende fracties de afgelopen weken hebben ingebracht.

"Bijna alle opmerkingen van de gemeenteraad zijn in het nieuwe voorstel verwerkt", licht wethouder Gijs van Leeuwen toe. "Het verbieden van 'verkamering' is een belangrijk punt en de verruiming van geconcentreerde locaties ook. Maximaal 150 werknemers mogen in de toekomst wonen op het terrein van hun werkgever, maar ook op andere locaties." Daarnaast heeft de gemeente zich verder verdiept in handhaving bij eventuele misstanden. Zo is er de 'richtlijn slecht levensgedrag'. Die houdt in dat iedereen die woonruimte wil gaan exploiteren aan strenge eisen moet voldoen. "We kijken of die persoon in het verleden te maken heeft gehad met geweld, witwassen, mensenhandel, arbeidsmarktfraude, belastingfraude en nog veel meer", aldus Van Leeuwen. "Ook maken we afspraken over onder andere het schoonhouden van de omgeving en het voorkomen van overlast." De gemeente Zaltbommel gaat bij de handhaving samen optrekken met de gemeente Maasdriel, die vergelijkbare regels heeft opgesteld. "We handhaven niet alleen als er klachten zijn, maar zullen regelmatig controles uitvoeren", belooft Van Leeuwen.

Het onderwerp staat donderdag 13 juni om 21:00 uur op de agenda, in de Trouwzaal van het oude stadhuis op de Markt. Om 19:00 uur is er in de Raadzaal een presentatie over het nieuwe zwembad in Zaltbommel en om 20:00 uur bespreekt de politiek de plannen voor de Buitenstad.

Britta Alink