Rabogeit

"Vooruit met de geit" moet Van der Schans gedacht hebben toen hij van 7.000 naar 13.000 beesten wilde. Niet iedereen was daar even blij mee. Schans klopte aan bij de Rabobank voor een lening. Logisch. De bank ziet daar wel heil in. Begrijpelijk. Maar Greenpeace zou daar graag een stokje voor steken. Greenpeace vindt dat Rabo allerlei onfrisse projecten financiert. En dan hebben ze het over megastallen en mestvergisters.

Ik ben geen deskundige maar ik vermoed dat Groenvrede hier wel een puntje heeft. Want je kunt als Rabo natuurlijk de spelers van de lokale hockeyclub in jouw shirtje laten lopen, je kunt als Rabo wel van alles financieel ondersteunen maar dat wil dan nog niet zeggen dat je schone handen hebt. En Groenvrede heeft een flink bord opgetuigd zodat iedereen weet dat Rabo de geiten wel wil financieren.

En nu wordt het heel interessant. Wat gaat Rabo doen? Ik vermoed naar beste banktradities helemaal niks. Gewoon dat bord negeren, Schans zijn lening geven en er verder het zwijgen toe doen.

Jammer. Want wat zou het mooi zijn als zo'n bank de keuzes verantwoordt. Want misschien vergissen die anti-geiten zich wel. Zo nu en dan zie ik op de voorpagina van de Volkskrant overpeinzingen van de Universiteit van Wageningen die een voor mij nieuw licht werpen op voedselvoorziening.

Johan Cahuzak