• De opluchting is enorm na de 3-1 van Andor van Andel.
• De opluchting is enorm na de 3-1 van Andor van Andel. Foto: Marco Oomen

Brakel promoveert in laatste wedstrijd van zijn bestaan

'We moesten vandaag iets neerzetten'

brakel • Voor Brakel was het een turbulent seizoen. De vierdeklasser begon voortvarend, maar zag tien punten voorsprong in de tweede seizoenshelft als sneeuw voor de zon verdwijnen. Promotie was vanwege het periodekampioenschap wel nog steeds een mogelijkheid, om zo voor een memorabel einde van het bestaan van de club te zorgen. In de nacompetitiefinale moest het zaterdag op sportpark Het Bolwerk in Woudrichem aantreden tegen Asperen.

Vooral vanuit Brakel-kamp hadden veel supporters de oversteek gemaakt om hun club in de laatste wedstrijd ooit aan het werk te zien. Hun club zat al snel op rozen, aangezien Jan Wiggelinkhuysen met een onbegrijpelijke terugspeelbal zijn eigen doelman verschalkte en zo na zeven minuten voor de 1-0 zorgde. Tien minuten na de openingstreffer sneed Arjan van der Linden vanaf de linkerkant het zestienmetergebied in, waarna hij een duwtje kreeg van een Asperen-verdediger. Jasper Gouda Quint benutte vervolgens de strafschop. Daarna volgde een fase waarin de derdeklasser beter in het duel kwam en dat leidde zelfs tot de aansluitingstreffer, toen Gerard Breider binnen prikte.

Net als in de eerste helft viel ook in het tweede bedrijf al gauw een doelpunt in het voordeel van Brakel. Een lukrake bal schoot onverwachts door en belandde zomaar voor de voeten van Van Andel. Hij deed nu wel wat hij voor rust nog naliet en schoof beheerst de 3-1 langs Rooijackers. Wederom kon Brakel niet lang van de twee goals marge genieten, want vier minuten later tekende Michiel den Hartog op fraaie wijze de aansluitingstreffer aan.

Bevrijdende treffer

Kansen waren er voor Brakel legio, maar de bevrijdende treffer was pas twaalf minuten voor tijd een feit. Clubtopscorer Gouda Quint tikte bij de tweede paal een vrije trap van Jasper de Haan langs Rooijackers. In de laatste tien minuten kwam de 4-2 niet meer in gevaar, waardoor het vlaggenschip van Brakel in zijn allerlaatste wedstrijd ooit promotie naar de derde klasse veiligstelde.

Bierdouche

Dat leverde memorabele taferelen op, waarbij succestrainer Hans de Jong niet aan een bierdouche kon ontsnappen. Hij was als vanzelfsprekend blij met de prestatie die zijn ploeg zaterdag had geleverd: "Ik ben enorm trots op de jongens. Het is ongelooflijk als je ziet waar ze vandaan komen. Grote klasse. En ik ben heel blij voor de club, voor de mensen die ook kritiek op ons hebben gehad, omdat we een voorsprong van tien punten hebben weggegeven. We moesten vandaag iets neerzetten, anders is het gewoon een klotejaar. Nu bekroon je zo'n seizoen."

Ook Jarno Kraaij kon zijn geluk niet op. Hij had als een van de weinige Brakel-spelers ervaring met nacompetitievoetbal: "Ik heb met Altena nacompetitie gevoetbald en toen hebben we een keer een 3-0 voorsprong weggegeven. De nacompetitie is echt een ding op zich. Dat merkten we ook wel. Gisteren kregen we een filmpje van Danny Verbeek (FC Den Bosch-speler, red.) en de trainer van Excelsior (Adrie Poldervaart, red.), die ons allebei succes wensten tegen Asperen. Hoe geweldig is dat?" Die aanmoedigingen waren door de overwinning dus geen verloren moeite. "Dag en nacht doen onze supporters alles voor ons; maaien, lijnen trekken. Op sommige stukken van het veld werkten ze zelfs met een handmaaiertje, puur zodat wij kunnen voetballen! Dit wilden we heel graag aan ze teruggeven."

Voor Gouda Quint, die met twee goals een groot aandeel in de overwinning had, was het kort na afloop nog moeilijk om zijn gevoelens onder woorden te brengen: "Dit is echt onbeschrijflijk. In je hoofd heb je de wedstrijd al drie keer gespeeld en twee of drie goals gemaakt. Als het dan ook echt gebeurt, is dat echt top. Het is net een boek dat je van tevoren schrijft en dat nu uitkomt."

Dat nam De Jong letterlijk; hij werkt aan een boek over de afgelopen twee seizoenen.

Martin van Hemert