• Onder andere aardbeientelers protesteren tegen het voorgestelde bestemmingsplan.
• Onder andere aardbeientelers protesteren tegen het voorgestelde bestemmingsplan. Foto: Archieffoto: Janneke Boogaard

Raadscommissie praat deze week verder

Voorgestelde regels zitten telers dwars

maasdriel • In het vernieuwde bestemmingsplan is het uitgangspunt dat boeren en telers grondgebonden werken. Dat houdt voor veehouderijen in dat voer voor de dieren grotendeels dicht bij de boerderij verbouwd wordt, en voor telers dat hun planten in de volle grond staan.

Voor de fruittelers is dat niet meer van deze tijd, stelden Peter van Osch (directeur van de veiling in Zaltbommel) en J. van den Broek (aardbeienteler in Hedel en vertegenwoordiger van de LTO). Van Osch: "De aardbeien- en kleinfruitteelt gebeurt vrijwel volledig los van de grond, om aan milieudoelstellingen van de overheid te kunnen voldoen."

Van den Broek: "Vanaf 1995 wordt er veel in potten geteeld, omdat de zware natte klei minder geschikt is om de teelt goed te kunnen sturen. Bovendien kunnen de potten hoger gezet worden, waardoor we niet meer op onze knieën hoeven te werken. Het is dus veel beter voor de arbeidsomstandigheden."

Met het plaatsen van de potten op stellingen worden automatisch ook de beschermende kappen hoger. "Daar kunnen we niet meer zonder om de concurrentie de baas te blijven."

Intensiveringsgebieden

De reactie van de gemeente op deze zienswijzen is dat bedrijven die hoger dan 1,5 meter werken, moeten uitwijken naar de intensiveringsgebieden die zijn aangewezen om de tuinbouw in de Bommelerwaard toekomstbestendig te maken. Daar kunnen de telers niets mee. Van Osch: "Verplaatsing is financieel volstrekt onhaalbaar voor deze bedrijven. Als dit voorstel wordt aangenomen, ben ik bang dat de fruitteelt in de Bommelerwaard straks alleen nog als museum te aanschouwen is."

Ondernemers in de champignonsector worden in het nieuwe bestemmingsplan onder meer beknot in hun mogelijkheden om hun perceel anders in te delen. En kwekers lezen in het nieuwe bestemmingsplan plotseling dat zij champignonmest alleen voor eigen gebruik mogen benutten, terwijl ze eerder maximaal de helft aan andere kwekerijen mochten verkopen.

"Het is voor bedrijven van deze omvang niet mogelijk om te verhuizen naar een intensiveringsgebied", waarschuwde ook inspreker Van Kessel namens meerdere ondernemers. "Het lijkt erop dat de gemeente ze dan maar probeert weg te pesten met deze nieuwe regels. Daar is helemaal niemand bij gebaat."

Hooymans Compost mag straks geen substraat voor champignons meer maken. "Dat is als een veehouder die geen vee mag houden, de omgekeerde wereld!" protesteerde J. Hooijmans.

Teun Biemond van het Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard liet een ander geluid horen: "Het herstructureren van de tuinbouw is een ingewikkeld project dat veertien jaar duurt en grote investeringen vergt. Die investeringen kunt u niet rechtvaardigen als in het bestemmingsplan het hele buitengebied tot intensiveringsgebied gemaakt wordt. Dus raad, houd uw rug recht, ook al is dit een heet hangijzer."

De leden van de raadscommissie Ruimte kwamen woensdag niet verder dan het afvuren van tientallen vragen op portefeuillehouder Peter de Vries. Omdat er daarna al 2,5 uur vergadertijd op zat, werd besloten dat de vragen schriftelijk beantwoord worden en dat de commissie woensdag 12 juni verder discussieert. De vaststelling van het bestemmingsplan staat gepland voor 26 juni.


Janneke Boogaard