• OBK Brakel is er klaar voor om plaats te nemen op het podium.
• OBK Brakel is er klaar voor om plaats te nemen op het podium. Foto: aangeleverd

Brakelse fanfare viert 100-jarig jubileum

brakel • In het weekend van 20 tot en met 22 juni 2019 viert muziekvereniging Oefening Baart Kunst uit Brakel haar honderdjarig bestaan op het terrein van Voetbalvereniging Brakel. Hoogtepunten beloven Maestra op vrijdag en het Promconcert op zaterdagavond te worden.

De muziekvereniging werd opgericht op 20 mei 1919. Na de Tweede Wereldoorlog braken goede tijden aan voor OBK, voorheen Brakels Muziekcorps, onder leiding van dirigent Johan van Berkel. Jan van Nerijnen bracht OBK in 1975 naar een hoog niveau. Halverwege de jaren tachtig kwam Arnold Wensink op de bok, onder zijn leiding kwamen grote muzikale successen op de concoursen en het toenmalige KNFM-Topconcours. Na zeventien jaar werd Wensink opgevolgd door de huidige dirigent en componist Leon Vliex uit IJsselstein. Onder zijn leiding werd het muzikale niveau vastgehouden.

Het jubileumprogramma begint op donderdag met een receptie en de huldiging van jubilarissen. Dit onderdeel begint om 19:30 uur.

Vrijdag is er een pubquiz om 19:30 uur, gevolgd door een Brakelse versie van het tv-programma Maestro. Bekende inwoners nemen eenmalig het dirigeerstokje ter hand en gaan met elkaar de strijd aan. Cornelis van Dalen, Trijnie van Dijk-Wols, Christiaan van de Vegt en Esther Vroegh zijn al een paar weken aan het oefenen met OBK.

Voor het Promconcert op zaterdagavond 22 juni trekt OBK alle registers open; het B-orkest onder leiding van Carolina Mc Cormack opent deze avond om 20:00 uur met een spetterend programma gevolgd door OBK als bigband met toetsen, gitaar en zang. De zang wordt verzorgd door OBK-ers Robert, Rosanne en Esmee, daarnaast zal Brakels zangtalent Gijs Vervoorn enkele lekkere meezingers voor zijn rekening nemen van het Goede Doel en Andre Hazes jr.

De concerten zullen worden ondersteund door AE Sound te Kerkdriel voor wat betreft audio, licht en multimedia. De toegang is op alle avonden gratis. Mochten de weersvoorspellingen erg tegen zitten, dan vinden de festiviteiten plaats in de grote zaal van Huis Brakel.