• Ook HRC'14-aanvaller Jordi Verwers wist uitschakeling zondagmiddag niet af te wenden.
• Ook HRC'14-aanvaller Jordi Verwers wist uitschakeling zondagmiddag niet af te wenden. Foto: Marco Oomen

'Ook Kevin had vandaag niet het verschil gemaakt'

Geen nacompetitiefinale voor HRC'14

hurwenen • Het was zondag niet aan HRC'14 te zien dat er grote belangen op het spel stonden. De thuisploeg miste de strijdkracht en pure wil om de duels te winnen en schoot op alle fronten tekort. De Hurwenen-Rossum-Combinatie wist zich binnen twintig minuten gewaarschuwd, toen twee gevaarlijke uitvallen nog net op tijd door respectievelijk Janno van Doornmalen en doelman Noah Maas in de kiem werden gesmoord. Die waarschuwingen bleken aan dovemansoren gericht, want net voor het half uur was verstreken, kreeg de aanval van Essche Boys weer alle ruimte. De lepe spits ging diep, omspeelde Maas en tikte simpel de openingstreffer binnen. Zes minuten later was het wederom de midvoor die doel trof, ditmaal op aangeven van de linksbuiten. Een machteloos HRC'14 stond erbij en keek ernaar.

Vijf minuten voor de rust kreeg de fusieclub, die de geblesseerde regio-topscorer Kevin de Vries zag schitteren door afwezigheid, een uitgelezen mogelijkheid op de aansluitingstreffer, toen scheidsrechter Arno Mathon een handsbal van de bezoekers in het eigen zestienmetergebied met een strafschop bestrafte. Patrick Jansen nam plaats achter de bal, maar zag zijn onzuivere inzet gekeerd door de doelman van Essche Boys. In de rebound wist Tom Verhoeven zijn schot vanaf een meter of vijf niet tussen de palen te krijgen. Het strafschopmoment bleek het kantelpunt in de wedstrijd, want na rust liet HRC zich voetballend misschien wel wat meer van zijn goede kant zien; doelpunten bleven in het verdere verloop uit. Vier minuten voor het laatste fluitsignaal waren de gasten wel nog eenmaal trefzeker. Dat was de definitieve nekslag voor de thuisploeg, die in een geweldige flow naar de nacompetitie ging, maar in de nacompetitie zijn meerdere moest erkennen in de formatie uit Esch. Een verrassende uitschakeling, vond verliezend trainer Harald van Deelen, die zijn ploeg op de zonovergoten zondagmiddag niet herkende: "We hebben de laatste zeven wedstrijden overtuigend gewonnen, met verzorgd voetbal. Dat kwam er vandaag helemaal niet uit. De wil om te winnen was er maar bij vlagen en we kwamen niet aan voetballen toe. In de tweede helft zijn we wel wat meer gaan voetballen, maar toen was het al te laat. Er lag vandaag een gelatenheid over de groep. En ik weet niet hoe dat komt. Misschien door de feestweek. Of door de uitvaart van gisteren die een aantal jongens achter de rug hebben", refereert Van Deelen aan de 19-jarige man uit Kerkdriel die recentelijk bij een noodlottig ongeval om het leven kwam. "We hebben natuurlijk een hele jonge ploeg, met ook vier of vijf vrienden van hem. Dan is zoiets natuurlijk wel een ontzettend harde klap voor die jongens van dezelfde leeftijd."

Het feit dat HRC'14 uitgerekend in de beslissende fase van het seizoen niet over Kevin de Vries kon beschikken, was eveneens niet bevorderlijk voor het resultaat. Hij scoorde dit seizoen 27 keer, waardoor hij, gedeeld met Brakel-spits Jasper Gouda Quint, de topscorer van de Bommelerwaard is geworden. De Vries liep daarentegen wel, bijna letterlijk, op zijn laatste benen. Waar hij het hele seizoen al met een knieband speelde, was hij deze een aantal weken geleden vergeten. Na de wedstrijd was de schade groot. De Vries kon in de laatste competitiewedstrijd slechts dertig minuten meedoen, maar scoorde daarin wel twee keer. Toch denkt Van Deelen niet dat zijn afwezigheid in het eerste, en laatste, nacompetitieduel de doorslag gaf: "Ook Kevin had het verschil vandaag niet gemaakt. Natuurlijk, hij heeft aan één of twee kansjes genoeg, maar hij kon gewoon niet meer lopen. Z'n knieën zijn helemaal op", aldus de trainer die nog graag de nacompetitiefinale tegen OSC'45 had gespeeld: "Ik was banger voor Essche Boys dan voor OSC en ik had echt gehoopt dat we nog een extra wedstrijd zouden krijgen. We hebben een fantastisch seizoen gedraaid, tot vandaag zelfs boven verwachting. En als dat er dan in deze wedstrijd niet uit komt, geeft dat gewoon een klotegevoel."

Martin van Hemert