• Oud-burgemeester Albert van den Bosch (r) verrichtte de opening samen met wethouder Adrie Bragt.
• Oud-burgemeester Albert van den Bosch (r) verrichtte de opening samen met wethouder Adrie Bragt. Foto: Jan Noorlandt

De TorenTuin is weer helemaal terug

zaltbommel • Na 2,5 jaar is zaterdag de TorenTuin in Zaltbommel weer open gegaan.

Oud-burgemeester Albert van den Bosch kwam er op deze zaterdagochtend speciaal voor uit zijn nieuwe woonplaats in het oosten van het land rijden om erbij te zijn. Hij is sinds twee jaar lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Toen hij nog burgemeester van Zaltbommel was, had hij altijd een warm hart voor de TorenTuin en de initiatiefnemers en vrijwilligers. Samen met wethouder Adrie Bragt opende hij zaterdag de poort naar de nieuwe tuin, die tegenwoordig niet meer op braakliggend terrein ligt, maar tussen een aantal gloednieuwe stadswoningen. De poort is speciaal ontworpen door Ilse Weisfelt en gemaakt door 08Metaal uit Nieuwendijk.

De TorenTuin is jaren geleden gestart door bewoners van de binnenstad in Zaltbommel, die het stuk braakliggend terrein wilden inrichten als buurttuin. De initiatiefnemers wisten dat de grond bedoeld was voor woningbouw, maar door de crisis liet de bouw nog een tijdje op zich wachten. Terwijl de nieuwbouwplannen boven de markt bleven hangen, werd de tijdelijke tuin steeds mooier en groener én heel levendig. Bewoners van van alle rangen en standen voelden zich er thuis en werkten mee. Toen de bouw van woningen er een jaar of drie toch echt aan zat te komen, hebben initiatiefnemers en vrijwilligers gevochten om toch iets van hun tuin te kunnen behouden.

Die strijd is niet voor niets geweest: de tuin is nu een stuk kleiner dan hij was, maar de 'TorenTuiners' gaan er vol enthousiasme weer tegenaan met een boomgaardje, speelnatuur, een moes- en pluktuin, bankjes. In 2020 hopen ze een 'TorenTuinHuis' te kunnen bouwen, een droge plek voor de vrijwilligers, met een kas en een schuur.